Ο φίλος μου το χταπόδι με δίδαξε να ζω

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Εκεί ακριβώς που νομίζεις ότι έχεις χάσει το νόημα της ύπαρξης σου μπορεί να το βρεις στα πιο αναπάντεχα μέρη. Ο σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ το βρήκε στον βυθό όταν συνάντησε ένα χταπόδι.

Όσο απίθανο και εάν ακούγεται πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Φόστερ που ζει στη Νότιο Αφρική και έπασχε από κατάθλιψη. Βουτώντας στα νερά του Κέιπ Τάουν συνάντησε ένα θηλυκό χταπόδι. Εντυπωσιάστηκε από τις κινήσεις του και αποφάσισε να επισκέπτεται τη φωλιά του κάθε ημέρα. Πολύ σύντομα αναπτύχθηκε μεταξύ τους εμπιστοσύνη και το μαλάκιο “προσκάλεσε” τον Φόστερ να παρακολουθήσει τη ζωή του. 

Σε αυτό το ταξίδι που διήρκησε έναν χρόνο ο Φόστερ πήρε όπως ο ίδιος δήλωσε πολλά μαθήματα ζωής: “ο φίλος μου το χταπόδι με δίδαξε να ζω”

Το βραβευμένο με BAFTA, πλέον, ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher», των Πίπα Εχρλιχ και Τζέιμς Ριντ, έχει χαράξει ήδη το δρόμο για Όσκαρ. 

Οι σκηνές είναι μοναδικές καθώς παρακολουθούμε στενά έναν άνθρωπο να “κινείται” σε ένα τρισδιαστάτο δάσος κελπιών στο βάθος των δυτικών ακτών της Νότιας Αφρικής. Η καταπληκτική φωτογραφία, οι λεπτομέρειες στα πλάνα, τα χρώματα, το συναίσθημα, όλα συνηγορούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα. 

Πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφικό και καθόλου διδακτικό έργο. Ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η σχέση μας με το περιβάλλον μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα, μέσα από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Οι άνθρωποι δεν είμαστε ξεχωριστοί. Συνυπάρχουμε σε αυτόν τον μεγάλο κύκλο ζωής με χιλιάδες άλλα είδη που συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι στο ίδιο σπίτι. Ο καθένας διαφορετικός αλλά όλοι το ίδιο σημαντικοί.

To θέτει με τον πλεον ξεκάθαρο τρόπο ο ίδιος ο Φόστερ:

“Μου έμαθε ταπεινότητα, μου δίδαξε συμπόνια, με αφύπνισε θυμίζοντάς μου πόσο περίπλοκα και πολύτιμα άγρια ​​πλάσματα είναι. Πως είμαστε μέρος της φύσης και όχι επισκέπτες και πως η επιβίωσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και τη βιοποικιλότητα του φυσικού κόσμου. Αν το περιβάλλον ευημερεί, ευημερούμε κι εμείς· αν πεθάνει, πεθαίνουμε κι εμείς”

Το ντοκυμαντέρ είναι τόσο όμορφο αλλά και τόσο σημαντικό γιατί μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε, εμείς και, κυρίως, τα παιδιά μας, τον κόσμο γύρω μας.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES