Το Καλόχαρτο και οι περιπέτειές του – Ένα παραμύθι για την ανακύκλωση που λέω στο 2χρονο γιο μου

Παιδιά

Άπαξ και γίνεσαι μαμά, οι προτεραιότητές σου αλλάζουν, οι ανησυχίες σου ακολουθούν γεωμετρική πρόοδο, οι τύψεις σου πολλαπλασιάζονται και η ευαισθητοποίησή σου για έναν καλύτερο κόσμο γίνεται ολοένα και εντονότερη. Τουλάχιστον αυτά συνέβησαν σε μένα και η αίσθηση που έχω από μαμάδες γύρω μου το επιβεβαιώνει.

Προσωπικά, από την ημέρα που πήρα αγκαλιά τον μικρό μου γιο, μεταξύ άλλον έγινα πιο εφευρετική, ακόμα πιο ευσυγκίνητη και σχεδόν αυτόματα απέκτησα μία απροσδόκητη οικολογική συνείδηση. Ανησυχώ πια για τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον πλανήτη και φυσικά, επιλέγω, αγοράζω και συμπεριφέρομαι με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο.

Στο σπίτι μας υπάρχει ο κάδος με τα σκουπίδια κι αυτός της ανακύκλωσης. Σχεδόν από συνήθεια, ο Χάρης έχει μάθει να διαχωρίζει τους κάδους και τον παροτρύνουμε να πετάει ο ίδιος τα χαρτιά στον ειδικό κάδο. Με αφορμή την “από καρδιάς” συνέντευξη του Καλόχαρτου Endless, όπου αποκτά συναισθήματα και διηγείται την δακρύβρεχτη ιστορία της ζωής του, καταλήγοντας στο μότο ότι “από τα κακά, μπορεί να βγει κάτι καλό”, σκέφτηκα να φτιάξω ένα μικρό παραμύθι που θα εξηγεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα ψυχολογικά κι εύκολα στην κατανόηση τον τρόπο της ανακύκλωσης και την αξία της.

Το Καλό-χαρτο λοιπόν, είναι ένας αγαπημένος μου ήρωας πια κι εδώ είναι η μικρή ιστορία που ξεκίνησα να λέω στον 2χρονο Χάρη.

Το Καλό-χαρτο ζωντανεύει

Σκέφτηκα ότι το μαδρέν μπορεί να αποκτήσει όνομα και να μεταμορφωθεί σε ένα παιχνίδι. Κι εδώ αρχίζει η ιστορία, με κεντρικό ήρωα τον κύριο Καλόχαρτο. Αφού το ζωγράφισε ο Χάρης κι εγώ το αποτελείωσα, δίνοντάς του μία πιο “ανθρώπινη μορφή” ξεκίνησα μέρα με τη μέρα να χτίζω την ιστορία.

Το Καλόχαρτο και η περιπέτεια στο δάσος

Καλόχαρτο

“Το Καλόχαρτο λοιπόν, θα είχε πολλούς φίλους. Έναν σκίουρο, μία κουκουβάγια κι ένα πάντα. Οι τέσσερίς τους έκαναν πολύ καλή παρέα. Έπαιζαν μαζί στο δάσος, έκαναν σκανταλιές και κουβέντιαζαν με τις ώρες. Έκαναν αστεία και πειράγματα και ήταν όλοι τους ευτυχισμένοι. Κάθε μέρα ζούσαν και μία διαφορετική περιπέτεια…

Μέχρι που…. φύσηξε ένας αέρας δυνατός και σκόρπισε τους τέσσερις φίλους.

Μετά από πολλές περιπέτειες, το Καλόχαρτο βρέθηκε στην τουαλέτα ενός σπιτιού. Στενοχωρημένο κι απελπισμένο, έστεκε στην ειδική υποδοχή δίπλα από τη λεκάνη. Περίμενε να μάθει για την τύχη του. Εκεί, όλοι το τραβούσαν, το τραβούσαν μέχρι που ήρθε η ώρα να το πετάξουν.

Την ύστατη όμως στιγμή, λίγο πριν καταλήξει στα σκουπίδια, η μαμά μαζί με το παιδάκι που ζούσαν σε αυτό το σπίτι πήραν το Καλόχαρτο και αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ένα παιχνίδι. Το ζωγράφισαν, του έδωσαν κάπως “ανθρώπινη μορφή” και το σύστησαν στους νέους του φίλους, στα παιχνίδια του παιδιού. Έτσι το Καλόχαρτο δεν ένιωθε πια μόνο του. Είχε βρει και πάλι νόημα στη ζωή του. Έκανε νέους φίλους και απέκτησε νέο σκοπό.

Εξάλλου, που ξέρεις, μπορεί το Καλόχαρτο να βρεθεί ξανά στο δάσος, ίσως με τη μορφή ενός βιβλίου στα χέρια ενός μικρού παιδιού, το οποίο κάθεται αναπαυτικά στην αγκαλιά της μαμά του. Οι δυο τους καθισμένοι κάτω από ένα δέντρο, θα διαβάσουν την όμορφη ιστορία του βιβλίου, απολαμβάνοντας την σκιά και τη δροσιά τους και τον καθαρό αέρα.

Κι έζησε το Καλόχαρτο καλά, κι εμείς καλύτερα.”

Από όλα τα κακά λοιπόν, μπορεί να γεννηθεί κάτι καλό

Ιδού η μικρή μας ιστορία. Μία ιστορία που έμαθε στο Χάρη να πετάει πλέον τα χαρτιά στον κάδο της ανακύκλωσης κι όχι στα σκουπίδια. Γιατί πρέπει κι αυτά να κάνουν νέους φίλους με κάθε τρόπο. Κι αν οι φίλοι δεν είναι το πάντα ή ο σκίουρος, τότε θα είναι ο Χάρης, η Νικολέττα, ο Οδυσσέας και η Λυδία και όλοι μαζί θα κάνουν χαρούμενοι παρέα.

Αυτό είναι ένα παραμύθι, που η κάθε μαμά μπορεί να προσαρμόσει στις προτιμήσεις και τις ευαισθησίες του δικού της παιδιού. Εμείς ζούμε σε ένα σπίτι που ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα και πλέον, το χαρτί υγείας και κουζίνας Endless είναι σαφώς η επιλογή μας. Όχι μόνο χάρη στην ποιότητα του χαρτιού, αλλά και εξαιτίας των νέων ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Ανακαλύψτε όλες τις νέες συσκευασίες Endless, οι οποίες πέταξαν το πλαστικό και είναι 100% ανακυκλώσιμες.

Extra tips που θα κάνουν τη ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα: 

Για να εμπλουτίσετε το παραμύθι, δείτε τη συνέντευξη του Καλόχαρτου.

Εμείς μετά την 100η φορά που είπαμε την ιστορία του Καλόχαρτου, αντικαταστήσαμε τα ζωάκια με άλλα αγαπημένα του. Κάποια στιγμή, το Καλόχαρτο βρέθηκε στην ζούγκλα με λιοντάρια, πίθηκους και ζέβρες.

Επίσης το μαδρέν, έχει γίνει και βιβλίο του μπαμπά, έχει μεταμορφωθεί σε χάρτινη πόλη, έχει μεταλλαχτεί σε κουτί μαγικό. Μαζί με την αξία της ανακύκλωσης, θα τονώσετε και τη φαντασία των μικρών.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα Educaltur χρησιμοποίησε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες των Endless και έχει πολλά να μας δείξει. Ζωάκια, αυτοκινητάκια και λουλούδια είναι έτοιμα για παιχνίδι. Βρείτε τον τρόπο μαζί με το παιδί σας και περάστε δημιουργικό χρόνο μαζί… ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα!

*Τα παραπάνω σχέδια είναι οι ιδέες από την ομάδα Educaltour. Τα αφήνω εδώ για να πάρετε έμπνευση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να εξελίξετε τις κατασκευές ή να τις απλοποιήσετε.

Υ.Γ.1 Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες δεν είναι ανάγκη να πάνε αμέσως στην ανακύκλωση. Όπως το μαδρέν έγινε παιχνίδι, έτσι και οι συσκευασίες μπορούν να φανούν χρήσιμες για DIY κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά.

Υ.Γ.2 Το μαδρέν είναι ο χάρτινος κύλινδρος που μένει όταν τελειώσει το χαρτί.

Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Χριστίνα Θεοδωροπούλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES