Πριν γίνουμε μαμάδες, όλες είχαμε μεγάλες προσδοκίες για τα πάντα. Η μητρότητα μας άνοιξε νέους ορίζοντες. Αρχίσαμε να εκτιμούμε μικρές καθημερινές στιγμές. Η Laura Kemp συγγραφέας του βιβλίου Mum Like Us μας δίνει 15 από αυτά τα μικροπράγματα που κάνουν μια μαμά ευτυχισμένη.


1.
Όταν κάποιος άλλος, οποιοσδήποτε άλλος, μαγειρεύει για την οικογένεια. Εάν μαζέψει κιόλας μετά το φαγοπότι είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.
2.  Το οποιοδήποτε μικρούλι λουλουδάκι, ασήμαντο χορταράκι, ή σκουριασμένο καπάκι μας χαρίζει το παιδάκι μας ανακοινώνοντας: «το μάζεψα για σένα μαμά». Και καθόλου δεν μας πειράζει που είναι μούσκεμα, γιατί μόλις είχε κάνει πιπί δίπλα του ένας σκύλος.
3. Όταν το παιδί σου, σου δίνει ένα κομματάκι από την (πολύτιμη) σοκολάτα του. Ναι, είναι μεγάλη σου τιμή να μοιράζεται μαζί σου κάτι τόσο ανεκτίμητο… ακόμη κι όταν τη ρίχνει μέσα στο καπουτσίνο σου που ακόμη δεν έχεις αρχίσει να πίνεις
4. Τα σαββατοκύριακα χωρίς hang over. Όσες φορές κι αν έχεις αναπολήσει εκείνα τα γλεντζέδικα σαββατόβραδα της νιότης σου, πολύ χαίρεσαι που την Κυριακή το πρωί ξυπνάς χαλαρή, ήρεμη, χωρίς πονοκέφαλο και με πολλή όρεξη.
5. Όταν τα παιδιά σου ζητάνε να πάνε στο κρεβάτι από μόνα τους.

6. Όταν πέφτει ο πυρετός του παιδιού μετά από 24 ώρες με συνεχόμενα σαραντάρια.

7. Οι γιορτές του σχολείου, του μπαλέτου, οι αγώνες κολύμβησης, αλλά και οποιαδήποτε performance. 

8. Τα βράδια της Κυριακής. Εντάξει από τη μια στεναχωριέμαι που θα πάω στη δουλειά από την άλλη ευχαριστώ το Θεό που θα πάνε στο σχολείο.

9. Όταν το τρίχρονο σου, σου ψιθυρίζει  στο αυτί: «σ’ αγαπώ μαμά μου. Είσαι η πιο όμορφη μαμά του κόσμου! »

10. Όταν στα ταξίδια με το αυτοκίνητο κοιμούνται και δεν τσακώνονται, ούτε μπουγελώνονται, ούτε τραγουδάνε ούτε ρωτάνε πότε φτάνουμε…

11. Όταν τελειώνεις το μισό τοστ τους. Ή κλέβεις από τα γαριδάκια τους. Ή γλύφεις το παγωτό τους για να μην στάξει!

12. Όταν τα παιδιά είναι τόσο μεγάλα, ώστε να ξέρουν κολύμπι και εσύ να μπορείς επιτέλους (!!!) να τελειώσεις εκείνο το προπέρσινο βιβλίο.

13. Κάθε φορά που ακούς το Happy Birthday σε μια άλλη καινούρια, παράφωνη αλλά πολύ χαριτωμένη εκτέλεση.

14. Όταν βλέπεις τα παιδιά να τελειώνουν κάτι που ξεκίνησαν. Μια εργασία, μια υποχρέωση, το σιγύρισμα του δωματίου του. 

15. Όταν τα παιδιά σου προτείνουν: «Να το κάνω εγώ για σένα μαμά;». Είτε πρόκειται για τον καφέ, είτε για το να φέρουν τα γυαλιά σου, είτε απλώς για να σκουπίσουν τα τσιπς που έριξαν κάτω, αυτή η τόσο μεγαλόκαρδη προσφορά, πάντα σας φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Και 5 δικά μου….

  1. Οι αγκαλιές του γιού μου. 
  2. Τα “μπράβο μαμά” της έφηβης κόρης μου. 
  3. Η ζεστή ανάσα τους όταν κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι. Η μυρωδιά τους, η αίσθηση τους, η ζεστασιά τους, η γαλήνη στο πρόσωπο τους.
  4. Τα ταξίδια που κάνουμε μαζί. Οι εξερευνήσεις, οι εξιστορήσεις, οι εξομολογήσεις.
  5. Οι Κυριακές με φίλους. Δικούς τους και δικούς μου. Όλοι μια παρέα. Τα γέλια, οι ιστορίες, οι φωνές, ενίοτε τα κλάματα, τα φαγητά, τα πειράγματα. 

Και με αυτές τις δικές μου αγαπημένες εικόνες στο μυαλό, θυμήθηκα ένα τραγούδι των 90’s από τις Spice Girls. Για αυτήν τη σχέση που ωριμάζει με τον χρόνο, που περνάει από πολλά κύματα αλλά πάντα στέκει ζωντανή. Τη σχέση με τη μητέρα μας. 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES