Γιατί είναι τόσο σημαντικό για έναν έφηβο να φροντίζει τη συναισθηματική υγεία του

Best of internet

4moms team , 26-03-2021

Όπως και εμείς χρειάζεται να φροντίζουμε τη συναισθηματική μας υγεία -ειδικά σε μία τέτοια χρονιά-, έτσι και ο έφηβος/η δεν πρέπει να αμελεί τη δική του.

Με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, η επικαιρότητα να ‘τρέχει’ αλλά και με ρατσιστικές επιθέσεις να γεμίζουν τα κοινωνικά δίκτυα και την τηλεόραση, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά μας για λίγα λεπτά ώστε να αποφορτιστούμε.

Όσο το χρειάζονται οι ενήλικες όμως, άλλο τόσο το χρειάζονται και τα παιδιά στην εφηβεία.

Δώσε του λίγο χώρο και χρόνο

Ρώτησε τον έφηβο πώς νιώθει για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Αν πιστεύεις πως έχει στρεσαριστεί ή φορτιστεί συναισθηματικά, τότε άφησέ το να κάνει ένα διάλειμμα. Μπορείς να του μάθεις τεχνικές χαλάρωσης, ή να το αφήσεις να ασχοληθεί με το self care του. Δώσε προτεραιότητα στη συναισθηματική και ψυχική του υγεία ώστε να μάθει να το κάνει και στην ενήλικη ζωή του. Επίσης, μπορείς να περνάς χρόνο μαζί του μακριά από οθόνες και κινητά.

Μάθε του να έχει ισορροπία

Σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο, εσύ πρέπει να μάθεις στο παιδί να μην κατευθύνεται από αυτή και να μην ορίζει την καθημερινότητά του. Ξέρω πως είναι πολύ πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Όμως, μπορείς να ορίσεις μερικά διαλείμματα από την τεχνολογία, όπως κατά τη διάρκεια του φαγητού, πριν τον ύπνο ή για μία ώρα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, επειδή η εφηβεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος για τη σχέση του γονιού με το παιδί, φρόντισε να μην είσαι απαξιωτική ως προς αυτά που θα σου πει και να μην είσαι επιθετική.

Βάλε το self care στην καθημερινόητά σου

Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις στο παιδί να φροντίζει τον εαυτό του είναι να το κάνεις πρώτα εσύ. Αφιέρωσε λίγη ώρα μέσα στην καθημερινότητά σου ώστε να κάνεις πράγματα που σε χαλαρώνουν ή σε ευχαριστούν. Λίγα λεπτά διαλογισμού μετά από μία δύσκολη ημέρα, το αγαπημένο σου podcast ή μουσκή, η πρωινή yoga ή η γυμναστική μπορεί να «γεμίσουν τις μπαταρίες σου».

 

Photo by Mor Shani  from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES