Ύπνος και εγκεφαλική ενδυνάμωση στα παιδιά

Ψυχολογία

4moms team , 25-02-2021

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ο εγκέφαλος των παιδιών και των εφήβων αναπτύσσεται ραγδαία σε συνθήκες ύπνου. Ο εγκέφαλος των παιδιών όταν κοιμούνται εξασκείται σε πράγματα που έκαναν ξύπνια. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο δραστήρια ήταν τα παιδιά στη διαδικασία αφομοίωσης μιας άσκησης ή μιας γνωστικής κατάστασης απομνημόνευσης, τόσο ενδυναμώνονται αυτές οι διεργασίες σε συνθήκες ύπνου. Έτσι οι νευρώνες ισχυροποιούνται και ο αριθμός των συνδέσεων γίνεται δυναμικότερος. 

Επί παραδείγματι, αν το προηγούμενο βράδυ μελετούσαν ιστορικά γεγονότα και ημερομηνίες, στη διάρκεια του ύπνου αυτή η γνώση πολλαπλασιάζεται, δυναμώνοντας τις σχετικές συνδέσεις σε φάση βαθύ ύπνου rem(rapid eye movement). Αν πάλι τα παιδιά δεν κατάφεραν να κοιμηθούν σε βαθιά φάση είναι σίγουρο πως την επόμενη μέρα θα έχουν κενά μνήμης. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι πως στη φάση της παιδικής και εφηβικής ηλικίας ο εγκέφαλος διέρχεται την πιο θεμελιώδη και ριζική αλλαγή του από την ηλικία των 2 ετών. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται »πλαστικότητα» ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέες δομές μέσω των επαναλαμβανόμενων νευρωνικών κυκλωμάτων που ισχυροποιούνται και αναδομούνται. Καταφέρνει και αποκτά με αυτόν τον τρόπο νέες ικανότητες. Υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες για τη συντέλεση ενός τέτοιου γεγονότος.

Η πρώτη εξελικτική θεωρία μιλάει για τη μακρινή προϊστορική εποχή που οι έφηβοι έμεναν σε αγέλες και χρειάζονταν να μείνουν ξύπνιοι ως αργά για να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους και να προστατέψουν τα μικρότερα παιδιά. Φυσικά η μελέτη της εξελικτικής βιολογίας χρειάζεται πολλά χρόνια για να προσαρμοστεί ανά εποχές. Η θεωρία αυτή εξηγεί τις ανάγκες των εφήβων για περισσότερο ύπνο στη μακρινή ιστορία.

Οι άνθρωποι διανύουν μία μεγάλη περίοδο εφηβείας καθώς η ενηλικίωση με τις πρόσφατες αναπτυξιακές και βιολογικές μελέτες του εγκεφάλου ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη των πρόσθιων μετωπιαίων λοβών μεταξύ 22 και 24 ετών. Εφόσον ο ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό της αναγέννησης του εγκεφάλου και η μεγέθυνση της εφηβείας είναι βιολογικά εφικτή, μπορούμε να κατανοήσουμε την ανάγκη του εφηβικού εγκέφαλου για περισσότερο ύπνο.

Η πολιτισμική θεωρία, αναφέρεται στην υπερδραστηριότητα των εφήβων λόγω φόρτου εργασιών και ερεθισμάτων στη σημερινή εποχή. Ο εγκέφαλος παράγει αδρεναλίνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αναπλήρωσης πολλών δραστηριοτήτων μέσα στο ίδιο 24ωρο. Φυσικά σε αυτό συντελεί και η κοινωνική δομή της οικογένειας σήμερα. Συχνά εργάζονται και οι δύο γονείς οπότε το έφηβο παιδί πρέπει εκτός από τις μαθησιακές υποχρεώσεις να αναλάβει και τις οικιακές ή ακόμα και τα μικρότερα αδέλφια του. Κάτι που φυσικά δημιουργεί συναισθηματική και βιολογική ανισορροπία στις συνθήκες ξεκούρασης του.

Τέλος, γνωρίζουμε τεκμηριωμένα πως ο ύπνος βοηθά στην ανάπτυξη των νευρωνικών συνδέσεων και συνεπώς στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και του σώματος. Οπότε τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο. Οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν πως τα μοτίβα ύπνου διαφοροποιούνται στην εφηβεία λόγω της αυξημένης παραγωγής μελατονίνης σε διαφορετικές ώρες. Οι έφηβοι έχουν αυξημένα επίπεδα ακόμα και στα μέσα του πρωινού. Έτσι δικαιολογείται και η νύστα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα νωρίς το πρωί.

Άρθρο της Οικογενειακής Συστημικής Ψυχοθεραπεύτριας Μαριάννας Μηττά, με πηγές από το βιβλίο του Nicola Morgan,<< Φταίει ο εγκέφαλός μου>> απο τις Εκδόσεις Πατάκη

mariannamitta.wordpress.com

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES