Η κακοποίηση δεν θα τελειώσει. Θα την τελειώσουμε…

Παιδιά

4moms team , 24-02-2021

Με αφορμή όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ο Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας και δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy) και ιδρυτής του IslandofMan Success Coaching Academy μίλησε με τον Γρηγόρη (εννιά ετών) για την κακοποίηση.

Κοινοποίησε την κουβέντα του στο Instagram μήπως κάποιος γονιός θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο με το δικό του παιδί. Η πιστότητα είναι άνω του 90% σε σχέση με την πρωτότυπη συζήτηση.

– Γρηγόρη ξέρεις τι σημαίνει κακοποίηση;
– Ναι, να χτυπάς και να φέρεσαι άσχημα.
– Σωστά. Αυτή είναι η σωματική κακοποίηση. Υπάρχει και η λεκτική.
– Εννοείς να βρίζεις;
– Ναι, και αυτό. Να προσβάλλεις, να μειώνεις τον άλλον, να τον κάνεις να αισθάνεται άσχημα.
– Εντάξει μπαμπά. Τα ξέρω, έκανε να φύγει.
– Περίμενε, τον συγκράτησα. Υπάρχει και η σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό ξέρεις τι σημαίνει;
– Κάτι με το πουλάκι;
– Να πάει κάποιος σε ένα παιδάκι και να το αγγίξει στο κωλαράκι, στο πουλάκι, να πάει να το χαϊδέψει σε διάφορα σημεία του σώματος. Επίσης, να πει στο παιδί να τον αγγίξει. Γρηγόρη συχνά τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται στο στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και τα παιδιά νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά όσα τους ζητάνε. Δεν αντιδρούν γιατί τους εμπιστεύονται. Ξέρεις γιατί στα λέω;
– Για να τα μάθω.
– Για να τα αναγνωρίσεις όταν συμβούν. Το σώμα σου ανήκει σε εσένα και μόνο σε εσένα. Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει…
– Εντάξει μπαμπά. Πάω να παίξω.
– Περίμενε. Αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο τι θα κάνεις;
– Θα σας το πω.
– Γρηγόρη είναι η μοναδική φορά που επιτρέπεται να χτυπήσεις, να κλωτσήσεις με όλη σου τη δύναμη, να φωνάξεις όσο πιο δυνατά μπορείς και να πας στον πιο κοντινό ενήλικα και να του το πεις. Και φυσικά να ειδοποιήσεις εμάς όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τις τελευταίες λέξεις τις απεύθυνα στον άδειο καναπέ. Οι ήχοι των φανταστικών του ηρώων τους οποίους υποδύεται συχνά, ακούγονταν ήδη μέσα από το δωμάτιο του.

www.instagram.com/nicolasmyrnakis

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES