Το σώμα της Έλενα Κρίστενσεν

Best of internet

Αρχικώς βλέπω τη φωτογραφία. Επιφώνημα θαυμασμού. Μια υπέροχη σιλουέτα περπατά με ένα μικροσκοπικό ροζ μπικίνι στα χιόνια. Μετά διαβάζω: “Σε φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram, το σούπερ μοντέλο από τη Δανία περπατάει στο χιόνι με ένα απαλό ροζ μπικίνι και ένα σώμα, που οι περισσότερες 26χρονες μόνο να το ονειρευτούν θα μπορούσαν. Το μήνυμα: οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαιρετικά επιθυμητές σε οποιαδήποτε ηλικία, κάτι που ως κοινωνίες μόλις τώρα αρχίζουμε να συνηθίζουμε.”

Αυτή είναι η νέα παγίδα. Το νέο “πρότυπο”.  We push limits. Πιέζουμε τα ηλικιακά όρια. Λογικό. Το προσδόκιμο ζωής αλλάζει, άρα και η ίδια η ζωή καθώς και η αντίληψη μας για αυτήν.  Τα 40 είναι τα νέα 20. Και κάπως έτσι νομίζουμε πως η πεποίθηση στην κοινωνία αλλάζει, όταν στην ουσία παραμένει ίδια. Τo ίδιο σεξιστική, το ίδιο χειριστική, το ίδιο εστιασμένη στο φαίνεσθαι. 

Στο χέρι μας είναι να μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Να μην ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι. 

Ναι βεβαίως οι γυναίκες μπορούν να είναι επιθυμητές σε οποιαδήποτε ηλικία. Μέχρις εδώ καλά. Για να είναι επιθυμητές δεν χρειάζονται απαραιτήτως το σώμα της Έλενα Κριστενσεν. Καλό είναι να το έχουν αλλά δεν θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται προσωπικότητα. 

Στο βιβλίο της «I Feel Bad About My Neck: And Other Thoughts on Being a Woman» («Νιώθω άσχημα για το λαιμό μου: Και άλλες σκέψεις για το να είσαι γυναίκα»), η Νόρα Έφρον – σπουδαία αμερικανίδα σεναριογράφος, που έφυγε πριν από έναν χρόνο από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων- γράφει: “Ω, πόσο λυπάμαι που δεν φορούσα μπικίνι όλο τον χρόνο όταν ήμουν 26 ετών. Αν κάποια νεαρή το διαβάζει αυτό τώρα, να πάει αμέσως να βάλει ένα μπικίνι και μην το βγάλει μέχρι να γίνει 34 ετών”.

Και μετά όσο περνάνε τα χρόνια να συνεχίσουμε να το φοράμε το μπικίνι. Ακομπλεξάριστα. Χωρίς ενοχές. Η καθεμία με τον τρόπο της. Είθε να έχουμε τέτοια σώματα. Και να μην έχουμε, όμως, δεν θα σκάσουμε… όπως είπε κάποτε και ο John Lennon τη ζωή τη μετράμε με τους φίλους και όχι με τα χρόνια, τη μετράμε με χαμόγελα και όχι με δάκρυα. Τα χαμόγελα με τα χρόνια μπορεί να φέρουν ρυτίδες, μπορεί και όχι να είναι καλά τα μποτοξ και τα λίφτινγκ. Η καλή ζωή με τους φίλους μπορεί να φέρει με τα χρόνια μερικά παραπανίσια κιλά. Μπορεί και όχι καθώς υπάρχουν δίαιτες, υπάρχουν επεμβάσεις, υπάρχουν παρεμβάσεις. Either, or η ζωή είναι ωραία για να τη ζούμε με στερεότυπα. 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES