7 τρόποι που κακομαθαίνεις τον έφηβο (χωρίς καν να το καταλάβεις)

Έφηβοι

4moms team , 16-02-2021

Σε ένα σύμπαν που δεν θα υπήρχε η πανδημία, αυτό το άρθρο θα μπορούσε να γράφεται όσο  περιμένω για δεύτερη ώρα στην ουρά για να αγοράσω στην έφηβη κόρη μου τη νέα κονσόλα Xbox.

Αρχικά, να διευκρινίσω πως ο ορισμός του «κακομαθαίνω» έχει να κάνει με το γεγονός πως οι γονείς το παρακάνουμε  ώστε να ευχαριστήσουμε το παιδί μας. Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότεροι γονείς θέτουν ως προτεραιότητα την ευτυχία των παιδιών τους. Όμως, η ισορροπία είναι λεπτή καθώς εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τη γραμμή. Η πραγματικότητα είναι πως όσο περισσότερο προσπαθούμε για τη δική τους ευχαρίστηση, τόσο πιο εύκολο είναι να τους δημιουργήσουμε ανασφάλειες και το αίσθημα της απληστίας.

Φυσικά και θέλουμε να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μας και φυσικά κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό. Όμως, το άρθρο αφορά τις φορές εκείνες που ξέρουμε πως αυτό που ζητούν είναι υπερβολικό και όμως το κάνουμε. Τις φορές εκείνες που θέλουμε απλά να τους κάνουμε να μας μιλήσουν που τους λέμε ‘ναι’ σε ό,τι ζητήσουν. Και τις φορές εκείνες που ενώ έχουμε δεκάδες άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, εμείς επιλέγουμε να σταθούμε στην ουρά για ώρες ολόκληρες προκειμένου να αγοράσουμε αυτό που θέλει.

Πότε λοιπόν κάνεις μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό στον έφηβο και στην έφηβη;

Κάνεις εσύ τα μαθήματα για εκείνο

Σε κανέναν μας δεν άρεσε να διαβάζει για το σχολείο, όμως το κάναμε. Το να κάνεις εσύ τις εργασίες του δεν το βοηθά πουθενά. Ίσα- ίσα που δεν το αφήνεις να δουλέψει για κάτι και μαθαίνει πως θα τα έχει όλα έτοιμα.

Μαζεύεις εσύ το δωμάτιο

Πρέπει να μάθει να είναι τακτικό και να μην αφήνει τα πάντα όπου να ‘ναι. Ο μόνος τρόπος να το μάθει και να είναι ένας ενήλικας που δεν αφήνει τις κάλτσες του για ημέρες ολόκληρες στην καρέκλα της τραπεζαρίας είναι να μάθει να μαζεύει τον χώρο του.

Δεν το αφήνεις να κάνει δουλειές του σπιτιού

Ισχύει ότι και παραπάνω.

Δεν συμμετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες

Είναι σημαντικό για τους εφήβους να πηγαίνουν στα οικογενειακά τραπέζια και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κάντε όλοι μαζί. Χρειάζεται να γνωρίζουν πως είναι σημαντικό να είναι μέλος μίας οικογένειας καθώς οι δεσμοί της οικογένειας θα ‘μεταφερθούν’ και στους δεσμούς που θα κάνουν με τους φίλους και τις σχέσεις τους.

Έχεί απεριόριστο screen time

Κάθε γενιά δεν καταλαβαίνει τη σχέση που έχει η νεότερη γενιά με την τεχνολογία. Εσύ, ως γονέας, θέλεις το παιδί να έχει επαφή με την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα αλλά παράλληλα να μην καθορίζεται η καθημερινότητά του από αυτά. Αυτό θα το πετύχεις μόνο αν θέσεις ξεκάθαρα όρια ως προς την ώρα χρήσης τους.

Αν δεν δίνεις το παράδειγμα του self care

Χρειάζεται να γίνεις εσύ το παράδειγμα ώστε να μάθει την αξία του self care. Μέσα στην ημέρα βρες έστω και μισή ώρα να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε χαλαρώνει. Είτε αυτό είναι ένα ποτήρι κρασί παρέα με την αγαπημένη σου μουσική, είτε λίγη ώρα για άσκηση ή και διαλογισμό. Είναι σημαντικό να αποφορτίζεσαι μέσα στην ημέρα και πρέπει να δίνεις εσύ το παράδειγμα για τα σημαντικά οφέλη του self-care.

Πρέπει να τηρείς τα όρια που έχεις θέσει

Αν για παράδειγμα θέλει να δει τους φίλους του αλλά του είχες πει πως αν δεν γράψει καλά στο διαγώνισμα δεν θα το κάνει, τότε μην το υποκύψεις. Χρειάζεται να γνωρίζει πως οι πράξεις έχουν αντίκτυπο, όπως και οι επιλογές. Η εφηβεία είναι μία περίοδος που θα προσπαθήσει να τεστάρει εκ νέου τα όρια και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η ‘επαναστατική φύση’ των εφήβων θέλει να καταπατά τα όρια που έχεις θέσει, όμως εσύ πρέπει να ‘κρατάς τα τείχη’.

 

Photo by Elijah O’Donnell from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES