Ανάμεσα στην τηλεκπαίδευση και τη διακοπή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, σίγουρα ακούς από το μικρό σου συχνά το ρήμα «βαριέμαι». Όμως, μην παρατήσεις τα πάντα προκειμένου να το ΄κρατήσεις απασχολημένο’ γιατί το να βαριέται δεν είναι τόσο κακό. Αντίθετα, το ωφελεί.

Μην σκέφτεσαι πως είναι κάτι αρνητικό

Η λέξη «βαριέμαι» έχει μία αρνητική χροιά, όμως ήρθε η ώρα να κάνεις μία θετική αναπλαισίωση στον όρο. Χρειάζεται να το δεις ως μία ευκαιρία. Αυτό που νιώθουμε ως «βαρεμάρα» είναι η επιθυμία για διέγερση του μυαλού μας. Ως ενήλικες, γνωρίζουμε τι να κάνουμε όταν βαριόμαστε και πως να διαχειριστούμε αυτόν τον «κενό χρόνο». Βασικά, είναι ο τρόπος του μυαλού μας να λέει ‘είμαι πανέτοιμο, απλά δεν ξέρω για ποιο πράγμα’.

Τα οφέλη για τα παιδιά είναι τεράστια

Ο απώτερος στόχος είναι να μάθεις στο παιδί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τις στιγμές που βαριέται. Το βοηθάς να αποκτά κριτική σκέψη, να είναι Ok να περνά χρόνο με τον εαυτό του αλλά και να ανακαλύψει τι πραγματικά του αρέσει να κάνει. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές έρευνες που αναφέρον πως το συναίσθημα της βαρεμάρας μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργική πλευρά του εγκεφάλου.

Βοήθησέ το να αναγνωρίσει το συναίσθημα

Αρχικά, παρατήρησε πώς συμπεριφέρεται όταν βαριέται. Παραπονιέται; Αναζητά την προσοχή; Περιφέρεται άσκοπα στο σπίτι; Ανοίγει το ψυγείο; Όταν αρχίσεις να διαπιστώνεις τα πρώτα στάδια, είναι πιο εύκολο να αποφασίσεις πως θα το διαχειριστείς.

Η λίστα που θα σε βοηθήσει

Μπορείς να φτιάξεις μία λίστα με επιλογές και το παιδί να διαλέξει αυτή που επιθυμεί περισσότερο. Έτσι, κάθε φορά που θα σου λέει πως βαριέται μπορείς να το παραπέμπεις σε αυτή τη λίστα.

Το μυστικό σε αυτό το τρικ είναι να μάθεις στο παιδί να λύνει μόνο του τα προβλήματα που προκύπτουν και να βρίσκει λύσεις ώστε να γίνει ανεξάρτητο.

Μία άλλη λύση είναι να ορίσεις μία συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα που δεν θα έχεις προγραμματίσει τίποτα για το μικρό σου και θα έχει χρόνο να περάσει με τον εαυτό του. Απομάκρυνε από κοντά του τις οθόνες και άφησέ το να ανακαλύψει μόνο του πως να περάσει τον χρόνο που έχει.

 

Photo by  Annie Spratt from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES