Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς δεν μπορούν «απλά» να ξυπνήσουν πιο νωρίς

Παιδιά

4moms team , 28-01-2021

Αν είσαι από τους γονείς που συνεχίζουν την τηλεργασία, τότε ξέρεις πως η καθημερινότητα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ειδικότερα όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήταν ένας δύσκολος συνδυασμός. Ακόμα και τώρα όμως, που τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά έχουν ανοίξει και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα υποδεχθούν τα παιδιά την 1η Φεβρουαρίου, η καθημερινή ρουτίνα εξακολουθεί να αποτελεί μία πρόκληση. 

Τις περισσότερες ημέρες σκέφτεσαι από το προηγούμενο βράδυ πως «το μόνο που χρειάζεται είναι να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα». Όμως, πόσο εύκολο είναι αυτό στην πραγματικότητα;

Σίγουρα το να ξεκινήσεις νωρίς την ημέρα σου είναι το κλειδί ώστε να τελειώσεις όλες σου τις εκκρεμότητες. Έχεις σκεφτεί παραπάνω από μία φορές να ξυπνήσεις στις 05:00 ώστε να έχεις λίγη ησυχία να τελειώσεις με το deadline σου. Άλλωστε, τι είναι μία ώρα ύπνου παραπάνω;

Έχεις σκεφτεί να φτιάξεις καφέ με την ησυχία σου, να απολαύσεις το πρωινό σου, ακόμα και να κάνεις λίγη γυμναστική να σε γεμίσει ενέργεια για την ημέρα. Όμως, υπάρχει μία πικρή αλήθεια στο ότι απλά θα ξυπνήσεις πιο νωρίς. Αυτή είναι πως τίποτα δεν πάει όπως τα έχεις σχεδιάσει.

Τι μπορεί να πάει λάθος
  • Το παιδί θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα επειδή άκουσε «περίεργους θορύβους», νιώθει αδιαθεσία, ή απλά επειδή του λείπεις. Έτσι, ο ύπνος σου θα διακοπεί και θα είσαι πολύ εξαντλημένη για το σχέδιό σου.
  • Το μωρό θα αρνείται να κοιμηθεί και μαζί με εκείνο, ξύπνια θα μείνεις και εσύ.
  • Αν το μωρό βγάζει δόντια, τότε θα περάσεις το βράδυ σου προσπαθώντας το ηρεμήσεις και να το ησυχάσεις, ενώ εσύ είσαι άυπνη.
  • Ακόμα κι αν με ένα μαγικό τρόπο φτάσεις το πρωί ως την καφετιέρα και όλα φαίνονται πως κυλούν με βάση το σχέδιο, το παιδί θα ξυπνήσει εύκολα και..μόνο του.
  • Ακόμα κι αν υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια, τότε πιθανό είναι να την υιοθετήσει και η υπόλοιπη οικογένεια, οπότε ίσως απλά μπεις ξανά σε έναν …φαύλο κύκλο.

Η πραγματικότητα είναι πως οι γονείς που δουλεύουν από το σπίτι πάντα νιώθουν πως κάτι δεν κάνουν καλά. Είτε αυτό αφορά την εργασία τους, είτε τις δουλειές του σπιτιού, είτε νιώθουν πως δεν περνούν όσο χρόνο χρειάζεται με τα παιδιά τους. Και ξέρεις, μερικές φορές όσο νωρίς κι αν σηκωθείς, πάλι δεν προλαβαίνεις να κάνεις όλα αυτά που θες.

Ας το επαναλάβουμε λοιπόν. Δεν είναι δικό σου σφάλμα.

Δεν είναι δικό σου λάθος όταν σηκώνεσαι στις 05:00 και μαζί σου σηκώνεται και το παιδί. Ούτε είναι δικό σου λάθος όταν προσπαθείς να ηρεμήσεις για ώρες ένα μωρό που κλαίει. Και σίγουρα, δεν είναι δικό σου λάθος όταν απλά δεν νιώθεις παραγωγική μία ημέρα ή όταν η καθημερινότητα σε προλαβαίνει.

Και σίγουρα δεν απογοητεύεις κανέναν όταν απλά θέλεις μία στιγμή ηρεμίας μέσα σε μία χαοτική ημέρα. Ξέρεις, μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα «απλό» να γίνει και μερικές φορές όντως είναι δύσκολο. Άφησε, λοιπόν, στην άκρη τις υπερβολικές προσδοκίες που έχεις από τον εαυτό σου και πήγαινε το μία ημέρα τη φορά. Ίσως αύριο καταφέρεις να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα, ίσως και όχι. Υπάρχει πάντα όμως η επόμενη ημέρα.

 

Photo by Gregory Pappas from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES