Ο σίδηρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι από τις πρώτες βιταμίνες που θα σου δώσει ο γιατρός σου και θα τον παρακολουθείτε συνεχώς μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι τρεις:

Αιμοσφαιρίνη

 Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα σου παράγει 50% παραπάνω αίμα, άρα καταλαβαίνεις πως τα επαρκή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Ανάγκες εμβρύου

 Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, οι ανάγκες του εμβρύου για σίδηρο αυξάνονται κατακόρυφα και έτσι, πρέπει η μητέρα να έχει επαρκή «απόθεμα».

Ανοσοποιητικό

Βοηθά επίσης στην καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου αλλά και της γυναίκας.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση και εύκολη κούραση στην έγκυο, ενώ η έλλειψή του συνδέεται και με αρκετές επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος του μωρού και πολλά ακόμη.

Μία έγκυος χρειάζεται συνολικά 800 χιλιοστόγραμμα (mg) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από αυτά, το έμβρυο και ο πλακούντας απαιτούν 300mg και η μητρική αιμοσφαιρίνη 500mg.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES