Καθώς η κόρη σου μπαίνει στην εφηβεία, ένα από τα μεγαλύτερα milestones είναι η πρώτη της περίοδος. Ένας γενικός μέσος όρος αναφέρει πως μεταξύ 11 και 14 έρχεται η πρώτη περίοδος, όμως εξίσου φυσιολογικό είναι να ξεκινήσει και λίγο μετά τα 10α γενέθλια.

Συνήθως, η εμφάνιση τριχοφυΐας είναι ένα σημάδι πως οι ορμονικές αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει και η πρώτη περίοδος δεν είναι μακριά. Συνήθως διαρκεί από 2 έως 6 ημέρες και ο κύκλος είναι κάθε 25 με 35 ημέρες.

Πώς να μιλήσεις για την περίοδο

Λίγο πριν την περίοδο, χρειάζεται να κάτσεις να της εξηγήσεις και να την καθησυχάσεις σχετικά με τη μεγάλη αλλαγή που θα δει στο σώμα της. Εξήγησέ της για το αίμα που θα δει, τι είναι η περίοδος και κάθε πότε θα έχει.

Ο πόνος, το αίμα που θα χάσει αλλά και η χρήση της σερβιέτας και του ταμπόν, είναι επίσης θέματα που πρέπει να της εξηγήσεις.

Αν εκείνη δεν θέλει να συζητήσει για κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να ‘επιστρατεύσεις’ ένα άτομο που εμπιστεύεται και έχει στενή σχέση, όπως η θεία ή μία οικογενειακή φίλη.

Ο εξοπλισμός

Φρόντισε να υπάρχουν στο σπίτι σερβιέτες ή ταμπόν και να είναι εύκολα προσβάσιμα από εκείνη. Μίλησέ της για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθεί και που πρέπει να τα πετάει.

Ημερολόγιο περιόδου

Καλό είναι να έχει ένα ημερολόγιο περιόδου -υπάρχουν σχετικά apps για το κινητό- ώστε να ξέρει πόσες ημέρες διαρκεί ο κύκλος της και να ξέρει ανά πάσα στιγμή σε ποια ημέρα είναι. Εκτός του ότι θα τη βοηθήσει να προγραμματίσει τις αθλητικές της δραστηριότητες, θα παρακολουθεί και τη συχνότητα.

Μετά την πρώτη περίοδο χρειάζεται να γίνει και η πρώτη γυναικολογική επίσκεψη, ώστε ο γιατρός να καθοδηγήσει κατάλληλα την έφηβη και να της λύσει τυχόν απορίες.

 

Photo by Kaboompics from Pexels

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES