Γιατί τα βρέφη μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να πίνουν νερό

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 20-01-2021

Οι παιδίατροι έχουν προειδοποιήσει τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται το να πίνουν νερό μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία τους.

Τα μωρά δεν χρειάζονται νερό με τον ίδιο τρόπο που χρειάζονται τα παιδιά και οι ενήλικες. Και αυτό, δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως για παράδειγμα η ζέστη. Όλη την ενυδάτωση που χρειάζονται την παίρνουν από το μητρικό γάλα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η NHS Greater Glasgow and Clyde, το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε νερό με χαμηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να ενυδατώσει επαρκώς το μωρό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Το μητρικό γάλα είναι επαρκές για την ενυδάτωση του βρέφους

Η παιδίατρος Danielle Stringer περιέγραψε στην εφημερίδα Independent τους λόγους για τους οποίους οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν νερό στα βρέφη κάτω των έξι μηνών: «Τα μωρά δεν το χρειάζονται το νερό όπως οι ενήλικες. Στην πραγματικότητα, τα μωρά δεν πρέπει να το πίνουν μέχρι να γίνουν έξι μηνών. Κάτι που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν, είναι ότι το γάλα της μητέρας αποτελείται κατά 88% από νερό και έτσι, ενυδατώνεται όσο πρέπει απο τον θηλασμό».

Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Μάλιστα, αν το μωρό πιει αρκετό νερό, μπορεί να πάθει δηλητηρίαση. «Δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί όταν ένα μωρό πιει πολύ νερό, καθώς αυτό προκαλεί διαστολή νατρίου (αλάτι) στο σώμα. Τα κύτταρα στο σώμα τους θα παίρνουν πολύ περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται, κάτι που θα οδηγήσει σε οίδημα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή εγκεφαλικό θάνατο» εξηγεί η Stringer.

Στην ιστοσελίδα KidNurse, η παιδίατρος παρέχει συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν την υγεία των μωρών τους. Ενημερώνει, πως τα βρέφη ηλικίας έξι μηνών θα πρέπει να καταναλώνουν ελάχιστο νερό μέσα σε 24 ώρες μέχρι τα πρώτα γενέθλιά τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ζητάτε επαγγελματική συμβουλή από το γιατρό σας. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES