Έχουμε εξηγήσει στα παιδιά τι είναι ο κορωνοϊος αλλά τη διαφορά της επιδημίας με την πανδημία. Όμως, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα και εξελίξεις που καλούμαστε να εξηγήσουμε στα παιδιά.

Απλό λεξιλόγιο και ειλικρίνεια

Το να εξηγήσεις όσο πιο απλά γίνεται είναι το κλειδί ώστε να κατανοήσει πλήρως το παιδί τις εξελίξεις. Επέλεξε πληροφορίες που θα κατανοήσει και εξήγησέ τις απλά. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι συμβαίνει και θυμήσου: Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ρωτήσει, τότε είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μάθει.

Απέφυγε τις περιττές λεπτομέρειες

Ούτως ή άλλως θα του δώσεις νέες πληροφορίες, οπότε επέλεξε να μην το βομβαρδίσεις με νέους όρους και δεδομένα. Απάντησε απλά στις ερωτήσεις που θα σου κάνει. Θα οδηγήσει εκείνο τη συζήτηση.

Δεν χρειάζεται να τα ξέρεις όλα

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως πρέπει να έχουν τις απαντήσεις για όλα. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να μάθεις στο παιδί πως είναι απολύτως ok να πει «δεν ξέρω». Έτσι, αν σου κάνει μία ερώτηση και δεν έχεις την απάντηση, μπορείς να του πεις πως θα την ψάξετε μαζί στο ίντερνετ.

Ρώτησέ το αν κατάλαβε

Προκειμένου να κάνει την ερώτηση, κάτι πυροδότησε την περιέργειά του. Αφού του απαντήσεις λοιπόν, πες του αν ικανοποίησες την περιέργειά του. Αυτή η απλή φράση θα βοηθήσει το παιδί να επεξεργαστεί την απάντηση και να κάνει μία follow up ερώτηση. Θα σε βοηθήσει όμως και εσένα να μάθεις τι φοβάται/τι σκέφτεται/ τι αισθάνεται.

 

Photo by Caleb Jones from Unsplash

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES