Οι περισσότεροι γονείς σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα. Προσπαθούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη. Όμως, εν μέσω δεύτερης καραντίνας μέσα σε λίγους μήνες και την τηλεκπαίδευση να είναι καθημερινή, αυτό το task φαίνεται αδύνατο.

Τα παιδιά σήμερα περνούν περίπου 6 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, με τις ώρες να αυξάνονται στις 9 όταν είναι στην εφηβεία. Φυσικά, δεν βοηθά καθόλου που μας βλέπουν και εμάς να τσεκάρουμε συνεχώς το κινητό μας ή να είμαστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή – ακόμα κι αν είναι απαραίτητο για τη δουλειά μας.

Σίγουρα είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως το παιδί μας δεν πρέπει να έχει καμία επαφή με την τεχνολογία, όμως η χρήση του διαδικτύου και οι ώρες που περνούν σε αυτό είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται πως ολοένα και αυξάνεται.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να αναπτύξει το παιδί μία υγιή σχέση με τις ηλεκτρονικές οθόνες.

Digital Detox

Όπως μπορούν να εθιστούν στο κάπνισμα ή το ποτό, έτσι μπορούν να εθιστούν και στις οθόνες. Μάλιστα, ο εθισμός στην τεχνολογία είναι πραγματικός και ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες.

Tik Tok, YouTube, Twitter, Instagram και Facebook είναι πολύ εύκολο να «κυριεύσουν» τη ζωή τους. Αν παρατηρήσεις πως το παιδί έχει εκνευρισμό, εναλλαγές διάθεσης, χαμηλούς βαθμούς ή προβλήματα με τον ύπνο, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείς πως ήρθε η ώρα για ένα μικρό detox από την τεχνολογία.

Όριο χρήσης

Όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα είναι πολύ σημαντικό να θέσεις χρονικό όριο σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Χρειάζεται να θέσεις κάποιους κανόνες σχετικά με το πόση ώρα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το παιδί το κινητό ή το tablet. Το ίδιο όμως και στα μικρότερα παιδιά, και μπορείς να του εξηγήσεις τους κανόνες για ένα ασφαλή σερφάρισμα αλλά και τι πρέπει να μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα και τι όχι.

Δημιούργησε screen-free περιοχές στο σπίτι

Δημιούργησε μερικές περιοχές που είναι screen free στο σπίτι σου.

Μπορείς να ορίσεις πως κατά τη διάρκεια του φαγητού απαγορεύονται τα κινητά ή το δωμάτιο/σαλόνι είναι περιοχές που δεν πρέπει να υπάρχουν συσκευές εκτός από την τηλεόραση. Φρόντισε να περνάτε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια, να παίζετε, να συζητάτε ή ακόμη και να βλέπετε μία ταινία όλοι μαζί.

Βγείτε έξω

Συνήθως δίνουμε στα παιδιά το τηλέφωνο ώστε να απασχοληθούν. Όμως, όταν σου λέει πως βαριέται, τότε μπορείτε να βγείτε στη βεράντα ή την αυλή και να παίξετε, ακόμα και να πείτε μία βόλτα μαζί στο κοντινότερο πάρκο για περπάτημα ή και τρέξιμο.

Μην ξεχάσεις τους δικούς σου κανόνες

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι πως περιμένουμε να κάνει κάτι το παιδί το οποίο εμείς αψηφούμε. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να του λες να μειώσει τον χρόνο που περνά στην οθόνη, όταν εσύ είσαι μονίμως online. Αν θέλεις να μειώσει τη χρήση της τεχνολογίας, τότε φρόντισε να δώσεις εσύ το παράδειγμα.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES