Δεκέμβριος: τι μας αφήνει το 2020, τι περιμένουμε από το 2021

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Δεκεμβριος. Πάλι. Μια ακόμη χρονιά τελειώνει οσονούπω. Αυτή η χρονιά, όμως, δεν είναι σαν τις άλλες.

Η γιορτινή περίοδος δεν θα είναι λαμπερή γεμάτη χρυσόσκονη. Θα έχει αγωνία, «κλείσιμο»  και λίγη συγκρατημένη αισιοδοξία. Το 2020 μπήκε με τυμπανοκρουσίες και προσδοκίες – ακόμη δεν είχαμε συνειδητοποιήσει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη τι μας έμελλε. Συντόμως εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Η μυρωδιά του θανάτου, ο φόβος για την ανθρώπινη ζωή, η μοναξιά και η εξαθλίωση έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη νέα χρονιά. Το 2021, λοιπόν, δεν περιμένω τίποτα, δεν προσδοκώ τίποτα. Θέλω να ζω. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θέλω να αισθάνομαι ευγνώμων για όσα έχω και να μην αναζητώ περισσότερα από αυτά που μπορώ να αντέξω.

Αλλά το 2021 δεν είναι ακόμη εδώ. Ζούμε τις σκοτεινές ημέρες του 2020 ακόμη.

Λέξεις που τρένταραν αυτή τη χρονιά:

Μάσκα: έναν χρόνο πριν εάν φορούσες μάσκα στο κέντρο της Αθήνας οι πιθανότητες λένε πως θα σε συλλάμβαναν ως ύποπτο για μέλος του Ρουβίκωνα ή του Πυρηνα.

Αντισηπτικό: Μέχρι πρότινος συνυφασμένο με νοσοκομείο ή γηροκομείο. Η όξυνη μυρωδιά που σου τρυπάει το ρουθούνι έγινε το eau de parfum του 20.

Κωδικός 6: πριν ένα χρόνο η οποια αναφορά σε κωδικούς και κωδικά ονόματα θα παρέπεμπε σε συνωμοσιολογία.

Ξαφνικά η λέξη που απέκτησε νόημα έχει τρία γράμματα και είναι η βάση των πάντων. Ζ Ω Η.

Αυτή που θεωρούμε πολλές φορές δεδομένη. Η ζωή που φοβάται τη ζωή δεν είναι ζωή και αυτό είναι μάθημα που πήραμε αυτήν τη χρονιά.

Και τι μας έμεινε; Η Ε Λ Π Ι Δ Α.

Ο Fuller έλεγε πως η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή. Εκεί βρισκόμαστε. Αυτό ελπίζουμε. Γιατί όταν φοβόμαστε χωρίς να ελπίζουμε, απελπιζόμαστε. Και σε αυτήν τη συγκυρία μπουχτήσαμε απελπισία.  Ακόμη και τώρα, σε αυτήν τη συγκυρία που υπάρχει πολλή σκοτάδι γύρω μας  ας στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό για να δούμε τα αστέρια.

Αυτός ο Δεκέμβριος δεν θα είναι λαμπερός όπως άλλες χρονιές. Στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε φωτεινό.

ΥΓ: Και μετά θα έρθουν και οι αγκαλιές και τα φιλιά και τα ανταμώματα.

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES