Εν μέσω πανδημίας η γονεϊκή φροντίδα έχει αλλάξει επίπεδο. Έχει αλλάξει πίστα. Στις γραμμές που ακολουθούν καταγράφω καθημερινές ιστορίες διαδικτυακής τρέλας και λοιπών δεινών που απορρέουν από την καραντίνα #2.

Τα σούρτα φέρτα τελειώσανε. Τα πήγαινε έλα. Τα καθήκοντα οδηγού έχουν μπει σε pause μέχρι νεωτέρας. Το ποδόσφαιρο, ο στίβος, η ενόργανη, τα πήγαινελα σε σπίτια φιλενάδων, οι βόλτες στο πάρκο για μπάλα. Η καραντίνα έχει και τα καλά της…Έλα, όμως, που ενός καλού μύρια κακά έπονται. Αυτές τις ημέρες στο σπίτι περνάμε πολύ ωραία #not.

Και εξηγούμαι: ένας 8χρονος αεικίνητος κοκκινομάλλης δεν ξέρει τι να κάνει με την ενέργεια του. Που να την διοχευτεύσει. Το αποτέλεσμα; Τα έπιπλα, οι τοίχοι του διαμερίσματος, τα φωτιστικά και εγώ η ίδια έχουμε γίνει στόχος κάθε λογής μπάλας. Κλωτσάει ό,τι και όποιον βρει μπροστά του. Τις υπόλοιπες ώρες προσποιείται πως κάθεται μπροστά στην οθόνη και παρακολουθεί μάθημα… στην πραγματικότητα παρακολουθεί τους δείκτες του ρολογιού μέχρι τη στιγμή που θα σημάνει η λήξη του μαθήματος. Ενδιαμέσως κάνει μερικά σουτάκια και ζητάει φαγητό μονίμως…. 

Στον αντίποδα η 12χρονη αδελφή του. Αυτή κουβαλάει τη ραθυμία της από το κρεβάτι στον καναπέ. Το κινητό έχει κολλήσει με UHU γενικής χρήσης power στην παλάμη της. Ενδιαμέσως κάνει επιδρομές στην κουζίνα και σαρώνει ό,τι βρει μπροστά της. Μιλάει πολύ με τις φίλες της σε facetime και κάνει τη μαγική κίνηση που λέγεται log out εν ώρα μαθήματος σε περίπτωση που δεν γνωρίζει την απάντηση στην ερώτηση που της απευθύνει ο καθηγητής. Αφήνει επτά λεπτά με το ρολόι να περάσουν – σου λέει μην πάρω και αμέσως και με καταλάβουν – και επανασυνδέεται προφασιζόμενη, με ύφος παναγίας, πως είχε πρόβλημα η σύνδεση. Στο σχολείο μάλλον έχουν καταλήξει πως μένουμε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του λεκανοπεδίου…

Και εγώ. Τι κάνω εγώ; 

Τη μαμά γραμματέα

Έχει πάρει φωτιά ο εκτυπωτής. Άσε που με τόσο χαρτί που καταναλώνουμε, χρειάζεται να κάνουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας αναδάσωση για να ρεφάρουμε! Εγώ προσπαθώ να βρω άκρη για να στείλουμε τα μαθήματα στην ώρα τους. Να τα ανεβάσουμε δηλαδή… και το ανεβάζω είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Βγάλε φωτογραφία με το κινητό τις εργασίες που έχεις τυπώσει, στείλε μέιλ στον εαυτό σου, αποθήκευσε τις φωτό στο ντεσκτοπ, ανέβασε στο σύστημα… Για τις ταχύτητες του ιντερνετ δεν θα σχολιάσω γιατί θα πουν κάποιοι ότι γκρινιάζω εν καιρώ πανδημίας και εγώ είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Μετά το πέρας της πανδημίας μπορώ περήφανα να κοτσάρω τον τίτλο του IT expert δίπλα στο όνομα μου.

Τη μαμά σεφ

Μαμααααα πεινάωωωωωω. Η πείνα θερίζει τις ημέρες του κορονοϊου – μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Τη μαμά αστυνόμο

Ενδιαμέσως επαγγελματικών τηλεφωνημάτων, βιντεοκλήσεων, γραψίματος κυκλοφορώ από δωμάτιο σε δωμάτιο με το ύφος Αστυνόμος Μπέκας. Διαβάζει η μεγάλη ή χαζεύει στο κινητό; Στρώθηκε ο μικρός να κάνει την προπαίδεια η έχει την μπάλα κάτω από το τραπέζι και κάνει πάσα το αριστερό στο δεξί του;

Όλες οι μερές κυλούν το ίδιο “συναρπαστικά”, οι μέρες της μαρμότας εν καιρώ τηλεκπαίδευσης.

Κάθε βράδυ σκέφτομαι πως θα περάσει και αυτό. Πίνω δύο ποτήρια κρασί το ένα πίσω από το άλλο, τώρα που κρύωσε ο καιρός κόκκινο δυνατό τανικό, κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πως τουλάχιστον έχουμε την υγεία μας για να μπορούμε να γκρινιάζουμε. 

Ημέρα της μαρμότας:

Η μαρμότα είναι ένα είδους σκίουρου που προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες. Δηλαδή, αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά της και αποτύχει να δει τη σκιά του, εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, ο χειμώνας σύντομα θα τερματισθεί. Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες. Η παράδοση έφτασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα. Η ημέρα της μαρμότας καθιερώθηκε από την ταινία του Χάρολντ Ράμις με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ, του 1993. Ο Μάρεϊ υποδύεται έναν εγωπαθή και δημοφιλή μετεωρολόγο της τηλεόρασης που αναλαμβάνει να μεταδώσει για το τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο εργάζεται την παραδοσιακή γιορτή της Πενσιλβάνια. Ενώ ανυπομονεί να τελειώσει η «αγγαρεία», ζει την ίδια ημέρα ξανά και ξανά.

Από την ομώνυμη ταινία και το τραγούδι που ακολουθεί, Cher & Sonny τραγουδούν I Got You Babe:

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES