
Το να πούμε πως το 2020 είναι μία δύσκολη χρονιά θα είναι υποτίμηση της κατάστασης. Όχι, το 2020 είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Μετά από δύο μήνες lockdown την άνοιξη και πολλές περιοχές να έχουν μπει σε τοπικό lockdown τον Οκτώβριο, φαίνεται πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι εξίσου -και περισσότερο- ισχυρό.
Ο πλανήτης υποφέρει από τις επιπτώσεις του και σίγουρα ένα από αυτά που άλλαξαν δραματικά σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι και η ώρα που τους επιτρέπουμε να περνούν μπροστά στην οθόνη.
Μαζί με το homeschooling και τα online μαθήματα, η χρονιά αυτή σηματοδοτείται και από την χαλάρωση των ορίων σχετικά με το screen time. Μάλιστα, έρευνα του Parents Together έδειξε πως σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων γονιών επέτρεπαν στο παιδί έως και έξι ώρες ημερησίως τη χρήση κινητού/tablet/laptop.
Πότε είναι ok να ασχολείται με κάποια συσκευή;
Οι παιδίατροι και οι επιστήμονες συμφωνούν πως το screen time δεν πρέπει να δαιμονοποιείται και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε υπερ μας, αρκεί να δείχνουμε στο παιδί ποιοτικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η αναπτυξιακή εξέλιξή του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα αν ασκείτε καθημερινά, έχει μία υγιή κοινωνική ζωή και ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής. Με λίγα λόγια, αν δεν το επηρεάζει στη ζωή και την καθημερινότητά του, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην το αφήνουμε να ασχολείται λίγο με το κινητό ή να βλέπει τηλεόραση.
Photo: Unsplash –McKaela Taylor