Η διαφορά που μπορεί να κάνει η αγάπη σε έναν εγκέφαλο

Ψυχολογία

4moms team , 26-10-2020

Τι μπορεί να βλέπουμε σε αυτή την εικόνα; Αυτό ίσως σε σοκάρει. Η εικόνα MRI δείχνει δυο διαφορετικούς εγκεφάλους παιδιών. Είναι και τα δυο τριών ετών.
 
Ο εγκέφαλος αριστερά είναι σαφώς μεγαλύτερος, έχει λιγότερα σημάδια και πολύ λιγότερες σκοτεινές “ασαφείς” περιοχές από αυτόν στα δεξιά.
 
Για τους νευρολόγους που έχουν μελετήσει και γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν αυτές τις 2 εικόνες, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων είναι αξιοσημείωτη και συγκλονιστική. Το προφανές θα ήταν να υπέθετε κάποιος ότι η εμφάνιση του δεύτερου εγκεφάλου προέρχεται από κάποιο ατύχημα ή τραύμα στο κεφάλι. Και όμως, όχι.
 
Ο αριστερός υγιής εγκέφαλος ανήκει σε ένα παιδί που έλαβε αγάπη και αποδοχή. Η μητέρα του το αγαπούσε, το φρόντιζε με συνέπεια και αλληλεπιδρούσε θετικά μαζί του.
 
Ο εγκέφαλος δεξιά ανήκει σε ένα παιδί που είχε παραμεληθεί, αγνοηθεί και κακοποιηθεί.
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Telegraph, εκτός των άλλων αναφέρει και το εξής:
 
«Το παιδί στα δεξιά θα γίνει ένας ενήλικος λιγότερο ευφυής, με λιγότερη ενσυναίσθηση και μικρή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι πιο πιθανό να εθιστεί σε ουσίες και να συμμετέχει σε βίαιες καταστάσεις. Επιπλέον μπορεί να αναπτύξει ψυχικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.»

Το κείμενο είναι του Φώτιου Φειδά και δημοσιεύθηκε στην σελίδα του στο www.facebook.com

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES