Ενα εκθαμβωτικό χαμόγελο είναι το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να φορέσεις. Κάθε χαμόγελο – και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη χαμόγελου – αποκαλύπτει πολλά για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός εκάστου αλλά και για τη διάθεση της στιγμής.

Είναι η αγαπημένη μου καμπύλη σε κάθε πρόσωπο. Στο δικό μου οι ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί γύρω από τα μάτια, από τα χαμόγελα της ζωής μου, είναι οι αγαπημένες μου. Είναι τα πειστήρια μιας καλής ζωής.

Και όταν χαμογελάμε, μεταδίδουμε στους γύρω μας την καλή διάθεση και τη θετική ενέργεια μας.

Όταν ήμουν μικρή δεν αισθανόμουν το ίδιο για το χαμόγελο μου. Το πρόβλημα δεν ήταν η διάθεση μου αλλά η οδοντοστοιχία μου… Αυτή που με οδήγησε στην καρέκλα του ορθοδοντικού στα 14 χρόνια μου. Και για 3 χρόνια φορούσα σιδεράκια. Για 3 χρόνια δε χαμογελούσα. Για 3 χρόνια αυτή η καμπύλη ήταν σφιγμένη. 

Όταν η κόρη μου στα 8 της χρόνια, με τις πρώτες αλλαγές δοντιών, εμφάνισε σοβαρά προβλήματα στην οδοντοστοιχία κάναμε την πρώτη ορθοδοντική μας επίσκεψη. Έψαξα πολύ έως ότου αποφασίσω που θα πάμε. Τα σιδεράκια σε αυτήν την ηλικία – όταν το παιδί δεν έχει ακόμη αλλάξει όλα τα δόντια του – μου φάνηκαν υπερβολή. Οι περισσότεροι με τους οποίους μιλούσα με συμβούλευαν να βάλουμε σιδεράκια. Ήθελα να το αποφύγω. Προτιμούσα να χρησιμοποιήσουμε μια πιο ήπια μέθοδο! Ψάχνοντας, λοιπόν, κατέληξα στην Τζίνα Θεοδωρίδη και το ιατρείο της Your Smile

Στο πρώτο κιόλας ραντεβού αισθάνθηκα ασφαλής για την επιλογή μου. Αισθάνθηκα οικειότητα και άνεση. Η προσέγγιση της Τζίνας και των συνεργατών είναι ήπια και σέβεται το παιδί και τις ανάγκες του. Μου εξήγησε αμέσως πως το πρώτο ορθοδοντικό ραντεβού για όλα τα παιδιά θα έπρεπε να είναι στην ηλικία των 7 με 8 ετών.  Και σίγουρα πριν αλλάξουν όλα τους τα παιδικά δόντια. Κάπου εκεί αρχίζει η πρώτη φάση θεραπείας που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων χώρου και διαγναθικών διαταραχών τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση. 

Η δική μας εμπειρία μέχρι στιγμής είναι ευχάριστη γιατί συνδυάζει ανώδυνη παρέμβαση με τη χρήση κινητού μηχανισμού (μασελάκια) με διασκέδαση. Τα μασελάκια τα διάλεξε η κόρη μου αναλόγως με το γούστο της: το χρώμα, το glitter, τη θήκη. Κάθε φορά που έχουμε να επισκεφτούμε το ιατρείο δεν δυσανασχετεί. Χαίρεται γιατί εκεί την περιμενουν χαμόγελα που της υπόσχονται πως και το δικό της χαμόγελο μπορεί να γίνει όμορφο!

Εδώ χρησιμοποιούν τη μέθοδο invisalign (αφαιρούμενες διαφανείς πλαστικές μεμβράνες – aligners – που αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες). Η ορθοδοντική μετακίνηση χωρίς σιδεράκια πραγματοποιείται μέσω των πιέσεων των aligners σε συγκεκριμένα σημεία των δοντιών σε κάθε ξεχωριστό στάδιο. Κάθε μεμβράνη είναι κατασκευασμένη ειδικά για τα δόντια του κάθε ασθενή και έχει κατασκευαστεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με αυτήν τη μέθοδο το χαμόγελο δεν μένει ποτέ σφιγμένο!

Για μένα το χαμόγελο είναι θεραπευτικό. Μπορεί να αλλάξει τη διάθεση σου αλλά και τη διάθεση των γύρω σου. Περπατώντας στους δρόμους στα Αναφιώτικα το μάτι μου έπεσε επάνω σε ένα σύνθημα: “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάμε;”.  Σκέφτηκα πως αν δεν αφήσεις τον κόσμο να αλλάξει το χαμόγελό σου, το χαμόγελό σου θα αλλάξει τον κόσμο.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES