Τελικά, τι σημαίνουν οι ενδείξεις στις ετικέτες των αντηλιακών;

Υγεία

4moms team , 18-07-2018

Σίγουρα σου έχει τύχει να κοιτάς τις ετικέτες στα αντηλιακά και να μην καταλαβαίνεις κάποια ή ακόμη και όλα απ όσα αναφέρονται. Η Χρύσα Δαρσακλή γράφει στο instyle.gr, την εξήγηση για όλες τις ενδείξεις που θα βρεις στο μπουκάλι του αντηλιακού.

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μπορείτε  να καθίσετε στον ήλιο πριν ξεκινήσετε να καίγεστε. Για παράδειγμα το SPF 30 θα σας επιτρέψει να μείνετε για 30 λεπτά στον ήλιο και η ακτινοβολία που θα δεχτείτε  θα είναι σαν να έχετε εκτεθεί για ένα λεπτό.

Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης SPF αναφέρεται μόνο σε ακτινοβολία UVB, εκτός κι αν είναι SPF 50. Η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα  εγκαύματα  του δέρματος, ενώ η UVA ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος. Έτσι, όταν φοράτε SPF 30, μπορεί να μην πάθετε έγκαυμα, όμως ο ήλιος βλάπτει ανενόχλητος το δέρμα σας. Με λίγα λόγια, αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας ολοκληρωτικά επιλέξτε αντηλιακά με δείκτη SPF 50 + και ανανεώνετε συχνά.

Φυσικά, στις ετικέτες δεν βλέπουμε μόνο την ένδειξη SPF.  Ποια είναι η σημασία της PA++++; Αυτή είναι μια μέτρηση που προέρχεται από την Ιαπωνία και γίνεται όλο και πιο ευρεία στη χρήση της ως πρότυπο σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μέτρηση έχει μια κλίμακα από PA+ έως PA++++, με τον αριθμό των συμβόλων συν να δείχνει το πόσο υψηλή είναι η προστασία από τις ακτίνες UVA.

Τι είναι το ευρύ φάσμα; Στις ΗΠΑ, η προστασία από UVA και UVB αναφέρεται ως ευρύ φάσμα και παρουσιάζεται ως τέτοιο στη συσκευασία. Τα υψηλά πρότυπα δοκιμής του FDA πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ένα προϊόν ως προστασία «ευρέως φάσματος».

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES