Νήπια και καλή συμπεριφορά; Ναι γίνεται!

Παιδιά

4moms team , 31-10-2017

 

Τα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για να μάθουν τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Δυστυχώς καθημερινά βλέπουμε έφηβους με αγενή συμπεριφορά .Το γεγονός αυτό κάνει πολύ σημαντικό το έργο των γονέων που έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί που διαθέτει καλούς τρόπους θα κερδίσει τον σεβασμό των ενηλίκων και των παιδιών που το συναναστρέφονται τώρα και στο μέλλον.

Δεν έχω χειρότερο απο το να πρέπει να επικοινωνήσω με αγενή άτομα. Όταν βλέπω ένα παιδί που δεν έχει ιδέα πως να συμπεριφερθεί δημόσια ή πως να συναναστραφεί με ενήλικους, κατηγορώ τους γονείς του για αυτό.

Βέβαια τώρα θα μου πείτε πως ένας αγενής ενήλικος θα θελήσει να μάθει τρόπους στο παιδί του? Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο προς συζήτηση….

10 βασικοί τρόποι καλής συμπεριφοράς

Πως να λέμε παρακαλώ και ευχαριστώ

Δύο πολύ σημαντικές λέξεις! Είναι οι πρώτοι τρόποι που μπορούμε να διδάξουμε ένα μωρό πριν καν ξεκινήσει να μιλάει. Κάνοντας το ευχαριστώ και το παρακαλώ μια συνήθεια μέσα στο σπίτι μας, θα γίνει το ίδιο και στην ζωή του.

Καλύπτουμε το στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε

Δεν είναι και τόσο ωραίο να αιωρούνται σάλια και μύξες οταν το μικρό μας φτερνίζεται ή βήχει.

ΡΩΤΑΜΕ πριν πάρουμε κάτι

Είναι πολύ ενοχλητικό όταν βλέπουμε ένα παιδί που δεν έχει μάθει οτι δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Τα παιδιά πρέπει πάντα να ρωτάνε πριν πάρουν κάτι που δεν είναι δικό τους και αυτό ισχύει και για τα πράγματα της μαμάς και του μπαμπά.

Ζητάμε συγνώμη

Να ζητάνε αληθινή συγνώμη και όχι αυτή που πρέπει να πούν επειδή αναγκάστηκαν γιατί η μαμά ή ο μπαμπάς είναι τσαντισμένοι. Η ευαισθησία είναι προτέρημα.

Χτυπάμε την πόρτα πριν απο την είσοδο μας

Αυτό ισχύει γενικά και ειδικά όταν η μαμά πάει στην τουαλέτα…!!!

Πως να λέμε με συγχωρείς

Τα παιδιά δεν διακρίνονται για την υπομονή τους. Πολύ συχνά βλέπουμε παιδιά να διακόπτουν τους γονείς τους όταν μιλούν. Χρειάζεται να τους διδάξουμε πότε μπορούν και πότε δεν μπορούν να διακόπτουν κάποιον. Προσπαθούμε να τους μάθουμε να λένε ευγενικά με συγχωρείτε για να μιλήσουν και όχι να τραβούν την προσοχή φωνάζοντας Μαμά! Μαμά!

Πως να κάθονται ήσυχα

Είναι πολύ δύσκολο αλλά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κατευνάζουν την ενέργειά τους σε μέρη που δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον. Η υπομονή είναι αρετή.

Πως να τρώνε

Να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπίρουνα και οτι δεν μιλάμε ποτέ με γεμάτο στόμα!

Δεν κοροιδεύουμε τους άλλους

Είναι γνωστό πως τα παιδιά δεν φιλτράρουν τις σκέψεις τους και μπορούν να προσβάλουν σε δημόσιο χώρο κάποιον για τα περιτά του κιλά ή για ένα σημάδι που μπορεί να έχει. Εμείς οι γονείς πρέπει να τους διδάξουμε οτι αυτή η ενέργεια μπορεί να προσβάλει και να πληγώσει συναισθηματικά. Δεν είναι ωραίο να γελάμε εις βάρος του άλλου και να επισημαίνουμε τις αδυναμίες τους.

Να βοηθούν και να συμπονούν

Κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για κάποιον που τα χέρια του είναι φορτωμένα. Ρωτήστε τη δασκάλα αν χρειάζεστε βοήθεια σε κάτι. Βρίσκοντας τρόπους για να είναι χρήσιμα και συμπονετικα με τους άλλους είναι ένα δώρο που μπορούν να μάθουν από νωρίς στη ζωή. Αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και αυτό άρεσει σε όλα τα παιδιά.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES