Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να χορηγήσουμε στα παιδιά βιταμίνες;

Παιδιά

4moms team , 29-10-2020

Η χορήγηση βιταμινών σε μορφή σκευάσματος μπορεί να είναι χρήσιμη για το παιδί σας στις εξής περιπτώσεις:

  • Το παιδί πάσχει από κάποια χρόνια αρρώστια (π.χ κυστική ίνωση, σύνδρομο δυσαπορρόφησης κλπ) ή έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί η διατροφική του αξία με κάποια άλλη τροφή.
  • Αν το παιδί σας ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα (vegan diet).
  • Το παιδί έχει καθυστέρηση στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Συζητήστε με το παιδίατρό σας αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το παιδί σας δεν τρέφεται επαρκώς.  Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθήσει ένα λεπτομερές ιστορικό για τη διατροφή του παιδιού και ακολούθως ο έλεγχος της ανάπτυξής του.  Μπορεί να σας συμβουλέψει ο παιδίατρός σας να χορηγήσετε βιταμίνες για περιορισμένο χρονικό διάστημα με ταυτόχρονες προσπάθειες βελτίωσης των σιτιστικών συνηθειών του παιδιού.  Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν τρώνε φαγητό γιατί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τα λεγόμενα «φαγητά περιπτέρου» όπως γαριδάκια, ζαχαρωτά, πατατάκια και άλλα.

 

Χρειάζεται το παιδί μου να λαμβάνει Βιταμίνη D προληπτικά;

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες Διεθνών Οργανισμών συνίσταται η χορήγηση βιταμίνης D καθημερινά σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά (δόση χορήγησης 400 μονάδες- IU- καθημερινά).  Η οδηγία αυτή απορρέει από μελέτες που ανέδειξαν τη στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη συχνότητα της ραχίτιδας (ασθένειας που προκαλείται από ανεπάρκεια της βιταμίνης D) στα αποκλειστικά θηλάζοντα παιδιά σε σχέση με τα παιδιά που δε θηλάζουν.  Η χορήγησή της βιταμίνης D δίνεται μέχρι το παιδί να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D και λαμβάνει επίσης γάλα σε μορφή φόρμουλας στην ποσότητα τους 1 λίτρου. 

Προληπτική χορήγηση βιταμίνης D δίνεται επίσης σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα συνήθως τον πρώτο χρόνο ζωής.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η χορήγηση συγκεκριμένων βιταμινών;

  • Παιδιά που πάσχουν από ιλαρά χορηγείται μία ή δύο δόσεις βιταμίνης Α ανάλογα με τη χώρα (οδηγίες Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας)
  • Χορήγηση βιταμίνης Κ σε όλα τα νεογέννητα για την πρόληψη αιμορραγικής νόσου των νεογνών.
  • Σε παιδιά με αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα χορηγείται βιταμίνη B12.

 

Μπορεί η υπερδοσολογία βιταμινών να προκαλέσει πρόβλημα στον οργανισμό του παιδιού;

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K) μπορεί να είναι τοξικές αν το παιδί λάβει σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που συνιστώνται ως επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα γνωστή με τον αγγλικό όρο recommended dietary allowance (RDA).  Υπερκατανάλωση βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ασβεστίου στο αίμα με επακόλουθα καρδιακές, νεφρικές, γαστρεντερικές και νευρομυικές διαταραχές.  Η βιταμίνη Α είναι τερατογόνος στην εγκυμοσύνη.

Η βιταμίνη Ε σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη θνησιμότητα από διάφορες άλλες αιτίες θανάτου.

Η τοξικότητα από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι σπάνια. Υπερκατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, ναυτία, διάρροιες και κράμπες.  Επίσης κατανάλωση βιταμίνης C σε τιμές 10 -25 φορές μεγαλύτερες από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά).

Πολλά σκευάσματα κυκλοφορούν με τη μορφή καραμέλας.  Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη φύλαξη των βιταμινών σε ένα ντουλάπι που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ένα παιδί για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις δηλητηρίασης.

Επιπλέον, ορισμένες βιταμίνες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με  φάρμακα που λαμβάνει το παιδί σας για αυτό συνίσταται να αναφέρετε το ιστορικό του παιδιού σας με λεπτομέρεια στο γιατρό σας.

 

Συμπεράσμα

Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών. Τακτικά γεύματα και σνακ μπορεί να παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά. Παρόλο που πολλά μικρά παιδιά είναι επιλεκτικοί στο φαγητό τους, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν έλλειψη βιταμινών. Οι ποσότητες βιταμινών που χρειάζεται ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός είναι πολύ μικρές και σπάνια δεν μπορούν να καλυφθούν από τη διατροφή εκτός αν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα που επιβάλλει τη χορήγησή τους. 

Αγαπητοί γονείς εσείς έχετε στα χέρια σας το πρόγραμμα διατροφής του παιδιού σας.  Το σημαντικότερο από όλα είναι να θέσετε από την αρχή ορθά θεμέλια.  Κανένα συμπλήρωμα βιταμινών δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

Άρθρο της Παιδιάτρου Δρ Ελισάβετ Ευσταθίου, στην σελίδα www.paidiatros.com
Photo by Anna Shvets from Pexels

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES