Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι ο πόνος στο στήθος. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι η επιβεβαίωση που περιμένεις. Άλλωστε, να θυμάσαι πως ο μόνος σίγουρος τρόπος να μάθεις αν είσαι έγκυος είναι να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης και στη συνέχεια να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμά του και ο γυναικολόγος σου.

Ο πόνος στο στήθος

Όπως και το στήθος σου, έτσι και ο πόνος σε αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορεί να νιώθεις να «σε τραβά» ο ένας μαστός ή και οι δύο. Μπορεί να τον νιώσεις καθολικά ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Μπορεί να τον νιώσεις στατικό ή να μετακινείται προς τις μασχάλες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μπορεί να νιώσεις τα στήθη σου να είναι πρησμένα και να τα νιώθεις «βαριά».

Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητα στο άγγιγμα και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα την προπόνησή σου ή να σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό σου. Ειδικά αν κοιμάσαι μπρούμυτα, τότε η ενόχληση μπορεί να συνεχίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, μετά από κάποιες εβδομάδες θα περάσει αυτό. Καθώς διανύεις το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ίσως παρατηρήσεις ένα ελαφρύ πρήξιμο και αντί για τη συνηθισμένη, απαλή υφή τους, ίσως τα νιώσεις πιο «σφιχτά». Όμως, ο οξύς πόνος (σουβλιά) δεν είναι κάτι συνηθισμένο και θα πρέπει να το αναφέρεις στον γιατρό σου.

Ο λόγος πίσω από το σύμπτωμα

Μετά την πρώτη, ή τη δεύτερη εβδομάδα, από τη στιγμή που έμεινες έγκυος θα νιώθεις αυτά που λέγαμε παραπάνω.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τότε που το σώμα πλημμυρίζεται από ορμόνες, θα ξεκινήσει και η ενόχληση στο στήθος σου.

Το σώμα σου προετοιμάζεται για το μωρό που θα έρθει σε λίγους μήνες και το στήθος δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα δεις πως θα αυξηθεί το νούμερο του σουτιέν σου και μόλις περάσει το πρώτο τρίμηνο θα το νιώθεις πιο ευαίσθητο και μπορεί να παρατηρήσεις ξηρότητα στο δέρμα του.

Οι αδένες προετοιμάζονται για τον θηλασμό και οι ορμόνες σου δίνουν το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της προετοιμασίας.

 

Photo:  Pexels – Filipi Escudine

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES