Αν είσαι οργανωμένη και θες να ψωνίσεις για το κυριακάτικο τραπέζι, ο cooklos μας κάνει μια πρόταση για ένα ισορροπημένο κυριακάτικο μενού που θα έχει λίγες γεύσεις από όλα.

Από σαλάτες μας προτείνει μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα και ηλιόσπορους και μια σαλάτα καπρέζε. Για κυρίως μας προτείνει παραδοσιακό τας κεμπάπ συνοδευόμενο από πιλάφι πικάντικο. Τέλος για το επιδόρπιο προτείνει λαχταριστή κρέμα με γλυκό βύσσινο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα και ηλιόσπορους

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλη ρίζα μαρούλι ή σγουρή σαλάτα
  • 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μικρές φέτες
  • 4 κ.σ. ηλιόσποροι
  • βινεγκρέτ πορτοκαλιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα φρέσκα λαχανικά. Κόβουμε το μαρούλι σε κομμάτια πάχους 4 εκατοστών περίπου. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες. Δεν τις ξεπλένουμε, τις προσθέτουμε απευθείας στο μαρούλι.
  2. Προσθέτουμε το αγγούρι, τις πιπεριές, τη ντομάτα, τους ηλιόσπορους, αλάτι, πιπέρι και την βινεγκρέτ.
  3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε επιπλέον λίγους ηλιόσπορους από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.
  4. Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα, έχουμε έτοιμη τη βινεγκρέτ και αμέσως πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη βινεγκρέτ.

Υλικά συνταγής

  • 2 ντομάτες
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα Buffalo, φρέσκια
  • 8-10 φύλλα βασιλικό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα λαχανικά.
  2. Κόβουμε τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα σε στρογγυλές φέτες.
  3. Τοποθετούμε σε πιάτο εναλλάξ, 1 φέτα μοτσαρέλα, 1 φέτα ντομάτα, 1 φύλλο βασιλικό.
  4. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Υλικά συνταγής

  • 2 φλιτζ. ρύζι κίτρινο ή μπασμάτι
  • 3 μανιτάρια αγάρικα σε φέτες
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε φέτες
  • 2 πιπεριές πράσινες σε φέτες
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν σβήνουμε με το κρασί και καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ανάλογο νερό ή ζωμό λαχανικών (4 ½ φλιτζάνια) και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο μισό την θερμοκρασία και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Όταν το ρύζι μείνει με πολύ λίγα υγρά, το αποσύρουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να ρουφήξει τα υγρά το ρύζι, με πηρούνι το ανακατεύουμε να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500ml χυμός από φρέσκες ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να τσιγαριστούν τα υλικά καλά. Γυρνάμε το κρέας μόλις ξεκολλάει από την κατσαρόλα και το σοτάρουμε απ’όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, το φύλλο δάφνης και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες και προς το τέλος βάζουμε το αλάτι. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα σε κύβους στο τελείωμα.

Κρέμα με γλυκό βύσσινο

Υλικά συνταγής

  • 1 φλιτζ. γάλα πλήρες
  • 3 φλιτζ. κρέμα γαλακτος
  • 10γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • ⅓ φλιτζ. μέλι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γλυκό βύσσινο

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν.
  2. Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε την ζελατίνη και αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη αλλά να μη βράσει το γάλα.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά μέσα στο γάλα, για περίπου 2 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Χωρίζουμε την κρέμα σε 6 ποτήρια ή μπολάκια, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.
  7. Σερβίρουμε βάζοντας πάνω από την κρέμα γλυκό βύσσινο.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES