Γιατί πρέπει να απομακρύνεις το κινητό ή το tablet από το υπνοδωμάτιό του παιδιού

Παιδιά

4moms team , 28-09-2020

Αν το μικρό σου έχει προβλήματα με τον ύπνο, τότε το να του δώσεις το κινητό ή το tablet ώστε να «νυστάξει» μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα παιδιά μεταξύ 6 και 19 ετών αν χρησιμοποιούν κάποια οθόνη για να κοιμηθούν, τότε αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου τους.

Προφανώς, αυτά τα αποτελέσματα δεν έρχονται να μας πουν κάτι που δεν γνωρίζαμε. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως το μπλε φως της οθόνης των κινητών/τάμπλετ/ λάπτοπ, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου καθώς επιβραδύνει την έκκριση της μελατονίνης.

Όμως, αυτή η έρευνα μας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Αναφέρει πως ακόμα κι αν βρίσκεται κλειστή η συσκευή στο υπνοδωμάτιο -άρα χωρίς μπλε φως- και πάλι επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν καθόλου κάποια αντίστοιχη συσκευή δίπλα τους.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν δεν ασχολείται με το κινητό του, και μόνο πως βρίσκεται στον ίδιο χώρο είναι αρκετό ώστε να αφήσει το παιδί να χαλαρώσει ώστε να κοιμηθεί. Αν πχ. ανέβασε κάτι στα κοινωνικά δίκτυα πριν κοιμηθεί, τότε θα θέλει να δει την αλληλεπίδραση που έχει η φωτογραφία ή το τραγούδι. Ή αν μίλαγε με τους φίλους του, μπορεί να σκέφτεται όσα είπαν και να δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

Η χρήση των συσκευών χρειάζεται να γίνει ελεγχόμενα και κατά προτίμηση τις απογευματινές ώρες ώστε όταν έρθει η ώρα του ύπνου το παιδί να μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί χωρίς να σκέφτεται τα likes και τα comment.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES