Στιγμιότυπα ενός αλλόκοτου καλοκαιριού

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Και να που βρεθήκαμε πάλι στο σημείο μηδέν. Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Το γνωρίζαμε. Τι κάνουμε γιαυτό; Μάλλον τίποτα είναι η σωστή απάντηση. Ασυνείδητες συμπεριφορές σε ένα καλοκαίρι που θα έπρεπε να είμαστε απολύτως συνειδητοποιημένοι.

Αυτο το καλοκαίρι είναι αλλιώτικο. Από κάθε άποψη. Από κάθε πλευρά..
Τι είδαν τα ματια και τι άκουσαν τα αυτιά μου μέχρι στιγμής. Σε αεροπλάνα και βαπόρια. Και έτσι οπως πάμε μη χειρότερα να λέμε…

  • Χίλιοι τρόποι να φορέσεις μια μάσκα. Στο λαιμο σαν φουλάρι, στο κεφάλι σαν μπάντανα, στο αυτι σαν σκουλαρίκι, στο σαγόνι σαν εξωστοματικο…. στο μπράτσο σαν περιβραχιόνιο, ατον καρπό σαν βραχιόλι.
  • Που να μην φορέσετε την μάσκα σας. Προφανως μέσα στο πλοίο εν μέσω πανδημίας είναι ο χώρος για να πιεις χαλαρά τον καφέ σου συζητώντας με τους φίλους σου για καμία ώρα. Όχι δεν πειραζει που υπάρχουν εκατό και βαλε μέσα στον ίδιο κλειστό χώρο. Μέσα στο αεροπλάνο και ενώ περιμένεις την απογείωση είναι η σωστή στιγμή να φας το σαντουιτς που πηρες από το Γρήγορη. Κάτω οι μασκες για τη λιγούρα. Φίλη ανέφερε πως ο διπλανός της αποφάσισε στην πτήση Αθήνα – Ρόδο να φάει χωριάτικη σαλάτα. Ξέχασα να τη ρωτήσω εάν είχε και κρεμμύδι. Το μόνο σίγουρο είναι πως  τον έκανε με τα κρεμμυδάκια. Σε αυτό το σημείο να καταγγείλω την Aegean καθως είναι η μόνη εταιρεία που σερβίρει… σε ταξίδι 25 λεπτών! Και ξαφνικά σε όλο το αεροπλάνο πέφτουν οι μάσκες. Και πιάνουν δουλειά τα σαγόνια. Για μα Kit Kat ρε γαμωτο….
  • Όλες οι φυλές των παραθεριστών: ο προσεκτικός, αυτός που κινήθηκε με αυτοκίνητο, σύνεση και προσοχή. Ο ωχ αδελφέ, αυτός που πήγε διακοπές σκεπτόμενος το μια ζωή την έχουμε και εάν δεν την γλεντήσουμε. Ο υποχόνδριος, αυτός που κυκλοφορεί με Dettol, αντισηπτικά και λοιπά αντιβακτιριδιακα. Ο ψύχραιμος, ο παν μέτρον Άριστον. Αυτός δηλαδή που πήγε σε νησί, βγήκε αλλά πρόσεξε. Κράτησε αποστάσεις, πήρε τα μέτρα του.  Τα πιτσιρίκια. Μια κατηγορία μόνα τους. Κινούμενες υγιειονομικες βόμβες! 
  • Τα συναισθήματα του καλοκαιριού. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η διάθεση, ο εφησυχασμός και η χαλαροτητα να κάνουν τραμπάλα με την ανησυχία και το άγχος. Λίγο πριν το τέλος αισθάνθηκα θυμό. Πολύ θυμό. Γιατί στο δικό μου νησί, την Πάρο, ασυνείδητες συμπεριφορές εναλλάσσονται με γκρίνια από τοπικούς και μη παράγοντες, οικονομικά συμφέροντα έπαιξαν  με τη δημόσια υγεία, ασυνείδητοι νεαροί κυκλοφορούν «ελεύθεροι» «πολιορκώντας» όλους του υπόλοιπους,, γιατί όλοι εμείς χαλαρώσαμε παραπάνω από ότι μας έπρεπε με αποτέλεσμα το νησί να βρεθεί στα «κόκκινα». Με ευθύνη όλων. Μηδενος εξαιρουμένου.
  • Τα αξεσουάρ του καλοκαιριού. Χειρουργικη μάσκα μιας χρήσης, υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων, αντισηπτικά τζελ, αντιβακτηριδιακα μανταλάκια.

Το καλοκαίρι του 2020 θα μας μείνει αξέχαστο.! Να εχουμε υγεία, μακροζωία για να το θυμόμαστε…

Και επειδή έρχονται δύσκολοι μήνες θα κλείσω αυτή τη σύντομη ανασκόπηση με κάτι αισιόδοξο που διάβασα. Από τον λογαριασμό Instagram των εκδόσεων Διόπτρα:

«Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τα μεγάλα βραβεία της ζωής. Τα Πούλιτζερ, τα Νόμπελ, τα όσκαρ. Είμαστε όμως υποψήφιοι για τις μικρές απολαύσεις της ζωής.  Ένα χάδι στην πλάτη, ένα φιλί πίσω από το αυτί. Η πανσέληνος. Μια άδεια θέση πάρκινγκ. Μια φωτιά που κροταλιζει. Ένα ωραίο γεύμα με κρύα μπίρα. Ένα μεγαλοπρεπές ηλιοβασίλεμα. Μην ανησυχείτε εάν θα κερδίσετε τα σπουδαία βραβεία της ζωής. Χαρείτε τις μικρές απολαύσεις. Είναι τόσες πολλές που φτάνουν για όλους»

Και τα όμορφα λόγια ηχούν καλύτερα όταν συνοδεύονται από υπέροχες  αισιόδοξες νότες….

Ας μείνουμε ασφαλείς για να απολαύσουμε τις μικρές χαρες και γιατί όχι να διεκδικήσουμε μεγάλα βραβεία.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES