Το δέρμα, το χρώμα, η υφή, η οσμή του. Όλα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Ιδιαίτερα. Μοναδικά για τον καθένα. 

Το δέρμα ξαφνικά γίνεται πρωταγωνιστής. To χρώμα του. Και πάλι.

Η αφορμή: η δολοφονία ενός μαύρου άντρα.

Η δράση: κατάχρηση εξουσίας για μερικούς, ρατσισμός για πολλούς. Στην πραγματικότητα ενδημικό φαινόμενο της κοινωνίας, εν προκειμένω της αμερικανικής. Παράδοξο. Γιατί μιλάμε, φαινομενικά τουλάχιστον, για μια κοινωνία φιλελευθερη. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια άκρως συντηρητική κοινωνία. Και μην μπερδευόμαστε. Αμερική δεν είναι μόνον η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστόνη, το Σαν Φρανσίσκο. Αμερική είναι και οι περιοχές στα Απαλάχια όρη, Αμερικάνος είναι και ο χιλμπιλης, Αμερική είναι και ο Βαθύς Νότος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι πως σε μια χώρα που ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν Αφροαμερικανός, εκεί που οι μαύροι σταρ μεσουρανούν, εκεί που το 1971 ο Τζον Ρωλς έγραψε την “Θεωρία της Δικαιοσύνης, εκεί που συζούν όλες οι φυλές του κόσμου, το χρώμα του δέρματος στον 21ο αιώνα γίνεται και πάλι θέμα. Το θέμα είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικό. Εννοείται και πολιτικό και δομικό. Έξαρση βίας, αχαλίνωτα ανθρώπινα ένστικτα, συγκρούσεις, αγκυλώσεις, μισαλλοδοξία.

Η αντίδραση: Διαμαρτυρίες στην Αμερική – ειρηνικές αλλά και αρκετές βίαιες. Παράλληλα ακτιβισμός μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Hashtags, φωτογραφίες με συμβολισμό. Παγκόσμια ένδειξη συμπαράστασης ή η ψυχολογία της αγέλης – κατά την ανοσία της αγέλης που είναι και της μόδας; Παγκόσμια θλίψη ή υποκρισία για να υπηρετήσουμε μια τάση; Η απάντηση δύσκολη. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε μιλήσει για τον εύκολο δρόμο του ακτιβισμού μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα,  στηλιτεύοντας την πρακτική.

Ο ίδιος εχθές σε μήνυμα του για τις ταραχές που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στις πόλεις της Αμερικής μίλησε για τη δύναμη της ψήφου, για δομικές αλλαγές, για αλλαγή σε συστήματα εξουσίας που θα αλλάξουν ενδημικές συμπεριφορές. 

Πέρα από hashtags και μηνύματα φορτωμένα συμβολισμούς, αλλά πολλές φορές κενά περιεχομένου, ας μάθουμε στα παιδιά μας πως δεν έχει σημασία το πως φαίνεσαι αλλά το ποιος είσαι. Δεν είμαστε όλοι μαύροι, δεν είμαστε όλοι λευκοί, δεν είμαστε όλοι άντρες, δεν είμαστε όλοι γυναίκες, δεν είμαστε όλοι ορθόδοξοι, δεν είμαστε όλοι μουσουλμάνοι κ.ο.κ. Είμαστε, όμως, όλοι άνθρωποι. Και ανθρωπινά πρέπει να συμπεριφερομαστε ο ένας στον άλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναπαραγωγή στερεοτύπων και σε στερεότυπα εδράζεται ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Και για να μάθουν τα παιδιά μας δεν αρκούν τα λόγια. Οι πράξεις είναι πιο δυνατές.

“Πρέπει να αλλάξουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης κι όχι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε των άλλων. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλον” Malcolm X

 

ΥΓ: Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση και όχι τυχαία ή κατά λάθος. Δεν περιορίζονται στο χρώμα του δέρματος. Έχουν πολλές μορφές. Κρυφές και φανερές. 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES