Εγκυμοσύνη: Γιατί τόσο απαραίτητος ο σίδηρος

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 17-01-2020

Ο σίδηρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι από τις πρώτες βιταμίνες που θα σου δώσει ο γιατρός σου και θα τον παρακολουθείτε συνεχώς μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι τρείς:

-Αιμοσφαιρίνη: Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα σου παράγει 50% παραπάνω αίμα, άρα καταλαβαίνεις πως τα επαρκή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξαιρετικά σημαντικά.

-Ανάγκες εμβρύου: Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, οι ανάγκες του εμβρύου για σίδηρο αυξάνονται κατακόρυφα και έτσι, πρέπει η μητέρα να έχει επαρκή «απόθεμα».

-Ανοσοποιητικό: Βοηθά επίσης στην καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου αλλά και της γυναίκας.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση και εύκολη κούραση στην έγκυο, ενώ η έλλειψή του συνδέεται και με αρκετές επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος του μωρού και πολλά ακόμη.

Μία έγκυος χρειάζεται συνολικά 800 χιλιοστόγραμμα (mg) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από αυτά, το έμβρυο και ο πλακούντας απαιτούν 300mg και η μητρική αιμοσφαιρίνη 500mg.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES