Ποιά είναι η δημιουργός των πιο ωραίων χειροποίητων φωτιστικών;

BODY by ΒΑΣΩ

4moms team , 09-01-2020

Την Τζόη ή μάλλον τα φωτιστικά της Τζόη, τα “γνώρισα”  στο Μουσείο Κοσμημάτων Λαλαούνη ,σε ένα Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και ήταν ….έρωτας με την πρώτη ματιά!

Η αισθητική τους,τα χρώματα των κλωστών που έδεναν τόσο αρμονικά μεταξύ τους,το ζεστό φως που φώτιζε ανάμεσά τους ήταν τόσο ιδιαίτερο,τόσο ξεχωριστό και όλο αυτό φυσικά δε περίμενα πως θα οφειλόταν σε μια δικηγόρο!!

Αυτή είναι η δημιουργός των πιο ιδιαίτερων χειροποίητων φωτιστικών Reywal,μα πως μπορεί μια δικηγόρος με τρία παιδιά και κάθε μέρα στις δικαστικές αίθουσες να έχει την υπομονή και την ηρεμία να “κεντήσει¨μια- μια τις κλωστές των φωτιστικών της;;

Δείτε παρακάτω την κουβέντα μας και ανακαλύψτε μαζί μου, μια πολύ ξεχωριστή γυναίκα:

 

Ποια είναι η Τζόη … ούτε το επίθετο σου δε ξέρω! Θα ήθελα να μας συστηθείς.

Ονομάζομαι Τζόη Σταθοπούλου. Είμαι παντρεμένη και  μητέρα  τριών γιων, 14 ,13 και  9 ετών. Σπούδασα στην Νομική Σχολή Αθηνών και έκανα μεταπτυχιακό στην Αγγλία  με αντικείμενο το Ιατρικό Δίκαιο,  πάνω στο οποίο δούλεψα για χρόνια ως δικηγόρος Αθηνών. Τα REYWAL φώτα μου είναι 100% χειροποίητα αντικείμενα φωτισμού με βάση την κλωστή και είναι το νέο μου εγχείρημα!

Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με την κατασκευή φωτιστικών;

Εγώ αρχικά επέλεξα τη δικηγορία!  Τα φώτα μου «με επέλεξαν» μόνα τους και με έβαλαν για τα καλά στον πολύχρωμο  κόσμο τους! Μέχρι πριν 2-3 χρόνια ήταν hobby, αλλά σιγά σιγά εξελίχτηκε και πέρσι βρήκαν το φωτεινό τους δρόμο και στεγάστηκαν στο εργαστήρι μου. Η αγάπη μου για τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και την αισθητική που δίνει στους χώρους, όπως και η επιθυμία μου να ανακατέψω  τα παραδοσιακά υλικά όπως την κλωστή  με το μοντέρνο  αντικείμενο και το πολυμορφικό με το φωτισμό και το design , ήταν αυτά που με ώθησαν στο να φτιάξω το πρώτο δικό μου φως.   Έτσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα των REYWAL(αναγραμματισμός του lawyer- ότι ήμουν ως τότε!) Σημαντική στιγμή μου ήταν όταν εξέθεσα τα φώτα μου για πρώτη φορά στην  έκθεση Satori  της γκαλερί Ε. Μαρνέρη στην Ακρόπολη, πριν από ένα χρόνο και έτσι από χόμπι έγινε επάγγελμα!

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτή την δουλειά;Είσαι ευχαριστημένη;

Η ενασχόληση με τα REYWAL επαγγελματικά μετράει ενάμισι χρόνο . Το φως, έχει μέσα του μια αλήθεια. Οι δρόμοι με τις οποίες φτάνω σ’ αυτή την αλήθεια είναι οι κλωστές μου. Κάθε ένα φως έχει ένα όνομα, ένα τίτλο, έναν  κωδικό , είναι μοναδικό, δεν επαναλαμβάνεται ολόιδιο, είναι πολυμορφικό, μεταβάλλεται ανάλογα με την χρήση που θέλει κανείς, ως επιδαπέδιο ή κρεμαστό , στεκούμενο ή σε βάση, αυτόνομο ή μέρος ενός συνόλου, ίσιο ή ανάποδα, με μια διάθεση παιχνιδιού κι ανακάλυψης, εύκολα και χωρίς κάποια μετατροπή. Η κλωστή αποτέλεσε για μένα μια πρόκληση, γιατί μπορεί να είναι ένα ευέλικτο υλικό, όμως ακολουθεί μόνο ευθείες γραμμές, στις οποίες πρέπει να υπακούσεις. Έχει κανόνες , σκέψη και πειθαρχία.  Με το παραδοσιακό αλλά και μοντέρνα δοσμένο υλικό της κλωστής, μπορώ να δώσω μια τρισδιάστατη ανάγνωση των φωτιστικών μου, η δημιουργία της  οποίας με συναρπάζει. Καλύτερη στιγμή στη δουλειά μου είναι όταν βλέπω αυτό που υπάρχει στο μυαλό μου να «πλάθεται» σαν γλυπτό από σίδερα και κλωστές, ώστε να μπορούν να το δουν και οι άλλοι.  Ακόμη καλύτερη, όταν το διαλέγουν για το χώρο τους!

Τι φωτισμό θα πρότεινες ανά χώρο; Δώσε μας ….τα φώτα σου!

Το φως ήταν πάντα το κριτήριό μου.  Το παρατηρούσα και το αγαπούσα και καθόριζε τους χώρους μου και τις επιλογές μου, μιας και ήταν το πρώτο πράγμα που κοίταζα, από τα εστιατόρια μέχρι τις ..τράπεζες! Πόσο ατμοσφαιρικό ήταν, πόση φαντασία είχε, από πού διαχεόταν, αν ήταν έμμεσο ή άμεσο. Πάντα  ήμουν της γνώμης ότι η ίδια λάμπα μπορεί υπό συνθήκες να φέρει το πιο όμορφο (όπως και το χειρότερο άλλωστε) αισθητικό αποτέλεσμα!  Κάθε χώρος είναι μοναδικός και διαφορετικός και  ο σκοπός του φωτισμού του –πέραν από το να φωτιστεί απλώς – είναι και να δώσει στον κάθε χώρο μια διαφορετική ματιά , και μια ατμόσφαιρα που θέλουμε να βγει προς τα έξω. Τα REYWAL σκοπό εχουν να φωτίσουν τους χώρους ζεστά και ζωντανά, να χρησιμοποιηθούν και ως φώτα και ως αντικείμενα!

 

Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να “κεντάς”ουσιαστικά μία μία την κλωστή για να φτιάξεις ένα φωτιστικό, πόσο χρόνο χρειάζεσαι για την κατασκευή ενός πορτατίφ για παράδειγμα;

Αυτό το «μία μία»είναι η διαφορά του χειροποίητου! Το χειροποίητο θέλει παίδεμα, ψυχικό και σωματικό, απαιτεί εξατομικευμένη εργασία ανάλογα με την κάθε κατασκευή. Στα REYWAL η κατασκευή γίνεται με τα χέρια μόνο από εμένα -από επιλογή. Οι ενώσεις -των κλωστών, δίνουν στα φώτα μου σχήμα, χρώμα, φόρμα και υπόσταση με μια χειροποίητη προσέγγιση της, με ελαττώματα αλλά και προσωπικότητα! Οι  χρόνοι είναι διαφορετικοί, κάθε ένα χρειάζεται μέρες να ολοκληρωθεί, μπορεί και μήνες ανάλογα με το μέγεθός του , πράγμα που προσδίδει μια ποιοτική υπόσταση στο αντικείμενο. Κάθε ένας κόμπος των εκατοντάδων μέτρων κλωστής σε κάθε φως  είναι δεμένος με προσοχή με το χέρι  πιστοποιώντας τη μοναδικότητά του.

Από τι εμπνέεσαι συνήθως;

 Η έμπνευση είναι μια συλλογή από εμπειρίες ,από την αισθητική γύρω μου, από εικόνες από τα πράγματα που θαυμάζω , από αγάλματα, τοπία, από πολιτισμούς, από εικόνες από ταξίδια.  Αυτά κάποια στιγμή αναβλύζουν και παίρνουν το σχήμα και το χρώμα των REYWAL.  Επειδή δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό και είμαι εντελώς αυτοδίδακτη, θα έλεγα ότι ο σχεδιασμός τους γίνεται στην πράξη και ολοκληρώνεται με την υλοποίησή τους πάνω σ έναν σιδερένιο σκελετό που «ντύνεται»με κλωστές. Το ακριβές σχέδιο ή θέμα  κάθε  φωτιστικής εγκατάστασης υπάρχει στο μυαλό μου με μια βεβαιότητα που με εντυπωσιάζει!

Ποιος είναι ο στόχος σου;
Στόχος μου είναι η διαφοροποίηση στα μεγέθη , στα σχήματα και  τους όγκους, η αλλαγή δηλαδή της κλίμακας των installations.  Λίγους μήνες πριν είχα μια  συνεργασία με ξενοδοχειακό όμιλο στην Κρήτη και προέκυψε η  δημιουργία δύο δίμετρων φωτιστικών εγκαταστάσεων για το lobby  του Cretan Malia Park (μέλος των design hotels), project  το οποίο με πήγε στο επόμενο σημαντικό βήμα, τη διαφοροποίηση στους όγκους. Στα άμεσα σχέδια μου  ακόμη είναι μια συλλογή κι έκθεση  από μεγάλα θεματικά φώτα REYWAL, τα oποία θα πραγματεύονται ένα συγκεκριμένο  θέμα.

Πες μας έναν χώρο που θα ήθελες να αναλάβεις τον φωτισμό του.

Είναι πολλοί οι χώροι που θα ήθελα να φωτίσω με τα REYWAL.  Δεν μετριούνται. Από κάποιο διαμέρισμα με άποψη, κάποιο design ξενοδοχείο  μέχρι το lobby κάποιου δημοσίου χώρου ή μουσείου. Αυτό που όμως θα μου άρεσε πολύ θα ήταν να φωτιστεί κάποιος δρόμος  της Αθήνας  για κάποια περίοδο με τα REYWAL! (μια ιδέα που γίνεται και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις-πρόσφατα την είδα στο Amsterdam light festival κι ενθουσιάστηκα.  Διάφοροι δημιουργοί που ασχολούνται με το φως εκθέτουν τα φωτιστικά τους installations  για ένα μήνα σε διάφορες γωνιές της πόλης!)

Πες μας ποιός είναι κατά τη γνώμη σου ο πιο διάσημος καλοφωτισμένος χώρος στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα η Ακρόπολη!

Μου αρέσουν επίση πολύ όπως φωτίζονται τα δέντρα στις όχθες του καναλιού του ΚΙΠΣΤ, τις γιορτές! Θα έλεγα ότι ο φωτισμός του το κάνει την πιο ευρωπαϊκή μεριά της πόλης!
Σε ποια παγκόσμια προσωπικότητα θα ήθελες να προσφέρεις το αγαπημένο σου φωτιστικό (έργο )και γιατί;

Στον Thomas Edison !!Το γιατί προφανές! Γιατί ανακαλυψε το  φως!!!

 —————————————————————————————————

Find REYWAL:

REYWAL Workshop

Indigo atelier, (Χαρητος 26 Κολωνάκι)

Γκαλερί  Eleni Marneri (Λεμπέση 5 -7 Ακρόπολη)

www.reywal.gr -email: [email protected] -Instagram: @reywal_ -Fb: reywalbyjoy

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES