Γιατί οι φωτιές στην Αυστραλία αφορούν όλους μας

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 07-01-2020
Άρθρο του Μπάμπη Δούκα στην σελίδα www.esquire.com.gr

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Αυστραλία μέχρι σήμερα -που σχεδόν 100 εστίες φωτιάς είναι ενεργές- έχουν καεί περισσότερα από 40 εκατομμύρια τ.μ. γης και εκατοντάδες σπίτια, ενώ 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου άλλα τόσα αγνοούνται. Την ίδια στιγμή, οι αρχές κάνουν έκκληση σε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως στις νότιες πολιτείες, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων. Πολλές περιοχές στην Βικτόρια έχουν επισήμως αναγνωριστεί κατεστραμμένες και οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το Σαββατοκύριακο συντείνουν στην άποψη ότι η καταστροφή θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο.  

https://www.instagram.com/p/B68vBwSH18y/

Αυτό που συμβαίνει στην Ωκεανία, συνδυαστικά με τα όσα έγιναν πριν λίγους μήνες στον Αμαζόνιο, δεν είναι κάποιο preview ενός δυστοπικού μέλλοντος μετά τις απόλυτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι καν μία προειδοποίηση. Στην Αυστραλία εκτυλίσσεται μία κλιματική καταστροφή, σε πραγματικό χρόνο. Όπως πεσιμιστικά σημειώνει ο Guardianο καπνός σκεπάζει απειλητικά όλο το νότιο κομμάτι της χώρας από το βράδυ της Τετάρτης. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με τις περιοχές που θα καταστραφούν“. 

https://www.instagram.com/p/B69DJwgBwKn/

Παράλληλα, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στα οικοσυστήματα της ηπείρου με εκατομμύρια ζώα να καίγονται ζωντανά. Η κατάσταση αποκτά ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα πουλιά (κυρίως το είδος της αυστραλιανής κίσσας) έχουν μάθει να μιμούνται τον ήχο από τις σειρήνες, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να “προειδοποιήσουν” με τον τρόπο τους για το επερχόμενο κακό. 

Όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες μίας κλιματικής ανωμαλίας στον Ινδικό ωκεανό που ονομάζεται δίπολο και ευθύνεται για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την εποχή στην Αυστραλία. Οι καύσωνες πλαισιώνονται από θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες με ξηρές αστραπές – όλα φαινόμενα που ενισχύουν τους ρυθμούς επέκτασης των πυρκαγιών και μάλιστα με πολύ υψηλές ταχύτητες καθώς και τη δημιουργία πυκνών νεφώσεων λόγω της φωτιάς. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις οι πίδακες καπνού έφτασαν ακόμη και σε ύψος 12 χλμ από την επιφάνεια του εδάφους. Κατά κανόνα, το καλοκαίρι στην Αυστραλία είναι θερμό και ξηρό αλλά η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει συχνότερες και μεγαλύτερες περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για δημιουργία βλάστησης και ως εκ τούτου, περισσότερα ξηρά εδάφη που είναι ευκολότερο να καούν. Πρόσφατα, κατεγράφη η ξηρότερη άνοιξη στην ιστορία της χώρας ενώ στις αρχές του καλοκαιριού -δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου- ακολούθησε η πιο ζεστή ημέρα όλων των εποχών για την Αυστραλία, με μέση θερμοκρασία τους 41,9°C.

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει εδώ και τρία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η έλλειψη υγρασίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους εξάπλωσης ακραίων πυρκαγιών. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, όχι μόνο δεν είχε λάβει στα σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις αλλά αντιθέτως είναι ένθερμος υποστηρικτής της ρυπογόνου βιομηχανίας λιγνίτη και παρεμφερών δραστηριοτήτων, που φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψιν καμία περιβαλλοντική δικλείδα ασφαλείας. Όταν δε, ξέσπασαν οι νέες πυρκαγιές βρισκόταν σε διακοπές στην Χαβάη. Επιστρέφοντας εσπευσμένα στην χώρα, κατά τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους, απέφυγε να αναφερθεί στις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή.

https://www.instagram.com/p/B68aOGmHE8o/

Είναι μία θηριώδης φωτιά και κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε σε αυτή την ώρα ανάγκης. Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει και είναι οργισμένοι αλλά αυτό συμβαίνει στις φυσικές καταστροφές” είπε κυνικά μεταξύ άλλων ο Morrison, που παρότι βρίσκεται μόλις 1,5 χρόνο στην κεφαλή της χώρας αντιμετωπίζει δριμύτατη όσο και δικαιολογημένη κριτική. Στον αντίποδα, ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και χιλιάδες εθελοντές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους προκειμένου να τεθεί έστω και υπό μερικό έλεγχο η κατάσταση. 

Πολλές δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αυστραλών θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως μία από τις αμεσότερες απειλές για την χώρα και επιθυμεί ισχυρότερη κυβερνητική δράση για την καταπολέμησή της. Ο συντηρητικός Morrison από την άλλη επιμένει, ακόμη και τώρα, πως προέχει η οικονομική ευημερία της χώρας. Ακόμη και τη στιγμή δηλαδή που τα εδάφη της καίγονται, τα ζώα της απανθρακώνονται και ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, πιστεύει πως δεν είναι η καταλληλότερη συνθήκη για να συζητήσει τις πολιτικές για το κλίμα.

Δυστυχώς, στον πλανήτη εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τύποι σαν τον Morrison. Και όσο έχουν εξουσία και δύναμη, η οποιαδήποτε ελπίδα για τις επόμενες γενιές μοιάζει να χάνεται. Πιθανότατα μέσα στις φλόγες, σκεπασμένη από πυκνά στρώματα καπνού. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES