Νέα έρευνα έρχεται να μας πει αυτό που υποψιαζόμασταν. Πως η περίοδος των εορτών κάπως μας αγχώνει παραπάνω. Από τέλος Νοεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου είναι μία περίοδος έντονη, που σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορεί να μας δημιουργήσει έντονο στρες.

Η ψυχολόγος Paraskevi Noulas, βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής στο NYU Langone Health, αναφέρει:

«Υπάρχει μια ένταση που συνήθως δεν έχουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι πολλά τα συναισθήματα και οι αλληλεπιδράσεις. Τα διαφορετικά επίπεδα στρες που βιώνουμε προκαλούν έντονο άγχος, ευερεθιστότητα και ένταση». Μάλιστα, άλλοι ψυχολόγοι σημειώνουν πως η περίοδος αυτή μπορεί να μεταβάλλει και τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μας.

Ωστόσο, αν κάθε χρονιά σκέφτεστε αυτή την περίοδο με άσχημα συναισθήματα, προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Μην μένετε ριζωμένοι σε παλιά βιώματα ή ιδέες και αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει αυτή την περίοδο. Πείτε «ναι» σε νέες εμπειρίες και ποιος ξέρει, ίσως οι γιορτές τελικά να μην σας φαίνονται τόσο άσχημες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο David Susman, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. «Οι παλιές συνήθειες δύσκολα φεύγουν. Γι’ αυτό θα πρέπει συνειδητά να προσπαθήσετε να είστε διαφορετικοί».

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES