Παιδί και σκύλος: Μία σχέση αγάπης και σεβασμού

Παιδιά

4moms team , 20-12-2019

Ο σκύλος για το παιδί είναι ο καλύτερος φίλος του. Ειδικά αν προηγείτο από το παιδί, τότε θα γίνει ο φύλακάς του και ο σύμμαχός του σε όλα. Αν όμως το σκυλάκι σας έρθει μετά στην οικογένειά σας, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε ώστε η προσαρμογή να γίνει ομαλά. Εξηγείστε στο παιδί πως πρέπει να σέβεται τον χώρο και τον χρόνο του σκυλιού, να μην το ενοχλεί όταν κοιμάται και να μην το κουράζει όταν φαίνεται πως εκείνο δεν έχει όρεξη για παιχνίδι. Εξηγήστε του τα όρια αλλά και πως τα ζωάκια είναι συναισθανόμενα όντα και έχουν και εκείνα τα δικά τους συναισθήματα. Καλό είναι, να του εξηγήσετε επίσης πως δεν πρέπει να το τρομάζει ή να του φωνάζει, ειδικά όταν ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του σπιτιού.

Μην το αφήνετε μόνο μαζί του, καθώς τα παιδιά δεν έχουν αυτοέλεγχο είναι πολύ εύκολο να συνεχίσει να το ενοχλεί όταν το σκυλάκι σας θέλει ησυχία ώστε να ξεκουραστεί. Επιπλέον, αποτρέψτε το από το να παίρνει αντικείμενα που το σκυλάκι θεωρεί δικά του, όπως το μαξιλάρι του ή το φαγητό.

Όταν το σκυλάκι σας μεγαλώσει αρκετά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή ώστε να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει.

Τέλος, σημαντικό είναι να συμπεριλαμβάνετε το παιδί στις «ευθύνες» που έχει ένα ζωάκι. Να το βγάζετε μαζί βόλτα, να πηγαίνετε μαζί για να διαλέξετε παιχνίδια ή να του αγοράσετε τροφή. Να το πηγαίνετε μαζί στον γιατρό, ώστε να μάθει το παιδί πως τα ζωάκια είναι ευθύνη και χρειάζονται σεβασμό και αγάπη.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES