Γιατί τα κορίτσια μας πρέπει να εμβολιαστούν για τον HPV

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 24-11-2019

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 450.00 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η στοματολόγος, καθηγήτρια EKΠA και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, Ουρανία Νικολάτου – Γαλίτη, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της εν λόγω κακοήθειας στις ηλικίες 40-50.

«Εξ αυτού του λόγου είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται το εμβόλιο για το HPV, καθώς επίσης και να τροποποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, ο βασικός παράγοντας κινδύνου για όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλλα είναι το κάπνισμα, ενώ η πτωχή στοματική υγιεινή, η κακή διατροφή και το αλκοόλ επίσης αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

«Τα 2/3 των καρκίνων του στόματος διαγιγνώσκονται διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε προχωρημένα στάδια. Τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες αυτός ο καρκίνος δεν πονάει».

Γι’ αυτό, όταν κάποιος δει ύποπτα συμπτώματα πρέπει αμέσως να τρέξει στο γιατρό, τονίζει κατηγορηματικά η κ. Γαλίτη και εξηγεί ποια θεωρούνται ύποπτα συμπτώματα:

«Μια πληγή που δεν κλείνει, ένα ογκίδιο ή φούσκωμα που ενοχλεί και μένει πάνω από ένα μήνα, ένα δόντι που κουνάει ξαφνικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία, μια διόγκωση κάτω από το λαιμό».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES