Εύκολοι τρόποι για να κάνουμε το σπίτι μας βιώσιμο

SOUL by ΒΙΒΗ

Σκέφτεσαι πως η ζωή χωρίς απόβλητα, θα είναι γεμάτη στερήσεις, χρονοβόρα και δαπανηρή, ή απλώς μόνο για ασκητές που ζουν σε κάποιο βουνό; Ξανασκέψου το! Το blog που έγινε το bestselling βιβλίο Zero Waste Home και οι συζητήσεις τους έφτασαν σε ολόκληρο τον κόσμο, η Bea Johnson και η οικογένειά της  έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κίνημα. Το μότο τους που έχει εμπνεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους είναι να απολαμβάνεις μια πλουσιότερη ζωή βασισμένη σε εμπειρίες αντί για πράγματα!

Αυτό ήταν η περιγραφή του Zero Waste Home και μαζί με το σχόλιο “Η Bea Johnson δεν μας μαθαίνει να σώσουμε τον πλανήτη, μας μαθαίνει πως να σώσουμε τον εαυτό μας”, το βιβλίο βρέθηκε στο σπίτι μας.

Και αυτή ήταν ακριβώς η στιγμή που έψαχνα να βρώ τρόπους για να κάνω το σπίτι μας όσο γίνεται βιώσιμο. Στο δικό μου μυαλό η βιωσιμότητα δεν είναι να είσαι τέλειος, είναι η οικοδόμηση νέων συνηθειών που μειώνουν την ζημιά.

Πρώτο και κύριο, ειδικά για εμάς που έχουμε παιδιά είναι ότι η βιωσιμότητα είναι μεταδοτική. Με δεδομένο ότι οι αξίες και ο τρόπος ζωής αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία είναι σχεδόν επιβεβλημένο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για την βιώσιμη ανάπτυξη. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι βλέποντας τους άλλους να κάνουν κάτι βιώσιμο, είναι πολύ πιθανό να το κάνουν και οι ίδιοι.

10 απλές συμβουλές για να ζούμε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα

  1. Το πιο απλό και πιο σημαντικό είναι το φαγητό. Για πολλούς λόγους. Σταματάμε να πετάμε φαγητό. Μαγειρεύουμε μόνο την ποσότητα που θέλουμε να φάμε. Αν περισσέψει κάτι το βάζουμε κατάψυξη για μια άλλη μέρα ή το χαρίζουμε.
  2. Αλλάζουμε το σαμπουάν σε μπουκάλι με την μπάρα σαπούνι για τα μαλλιά
  3. Το ίδιο και για το σαμπουάν για το σώμα (δεν θα έχουμε μπουκάλια για την ανακύκλωση)
  4. Κάντε ντους με χρονόμετρο
  5. Χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν χρειάζονται νερό
  6. Βάζουμε πλυντήριο το βράδυ και ιδανικά στους 30 βαθμούς
  7. Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές και τα φώτα αν δεν τα χρησιμοποιείτε
  8. Πάρε τις δικές σου σακούλες στο σούπερ μάρκετ 
  9. Φορέστε ένα επιπλέον ρούχο αντί να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση
  10. Στην κουζίνα χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πετσέτες και στην τουαλέτα οικολογικό χαρτί

Νομίζω ότι όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται, να ζούνε και να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τους έχοντας στο μυαλό το περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος και η μέριμνα για το μέλλον επιβάλλεται και μπορούμε να βρούμε τρόπους την κάνουμε συναρπαστική.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES