Ο τρόπος που το Instagram και οι influencers έχουν μερίδιο ευθύνης στην αύξηση διατροφικών διαταραχών

Τεχνολογια

4moms team , 19-11-2019

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News, διατροφολόγοι έχουν εκφράσει την άποψη πως συγκεκριμένοι λογαριασμοί στο Instagram, που συνήθως ανήκουν σε Influencers με εκατομμύρια followers φταίνε για την αύξηση των διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα της ορθορεξίας.

Η ορθορεξία δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως διαταραχή πρόσληψη τροφής και επομένως δεν είναι ανεξάρτητη διαταραχή. Έχει να κάνει με την εμμονή για την αποφυγή ορισμένων τροφών σε ψυχαναγκαστικό βαθμό. Προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘ορθός’. Ο ορισμός αυτός χρησιμοποιείται για εκείνους που έχουν έντονο ψυχαναγκασμό να αποφεύγουν τις «ανθυγιεινές» τροφές όπως ζάχαρη, αλάτι, αλκοόλ, γλυκά, τηγανιτά, ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά κλπ.

Ο Ριάνον Λάμπερτ, δαιτροφολόγος στο Λονδίνο θεωρεί πως τo δημοφικές κοινωνικό μέσο είναι πολύ επικίνδυνο όσον αφορά το φαγητό.

«Για κάποιον που πάσχει από οποιοδήποτε είδος ψυχικής νόσου, ειδικά την ορθορεξία, όταν βλέπει όλους αυτούς τους influencers να προτείνουν τροφές που τρώνε και να ισχυρίζονται ότι αυτά, είτε θεραπεύουν, είτε είναι πολύ καλά για τον οργανισμό, η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί».

Η ορθορεξία είναι μια κατάσταση που ανακαλύφθηκε από έναν επιστήμονα το 1997 και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά.

«Είναι σχεδόν λίγο ανησυχητικό το γεγονός ότι η ορθορεξία εξακολουθεί να μην θεωρείται μια πραγματική διατροφική διαταραχή. Βλέπω κάθε μέρα στο ιατρείο μου τι μπορεί να προκαλέσει», συνεχίζει ο Λάμπερτ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν ορθορεξία αυξάνεται και οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο Instagram και ιδιαίτερα στους λογαριασμούς που επηρεάζουν ανθρώπους.  Ειδικά όταν διαφημίζουν σκευάσματα που αντικαθιστούν κάποιες τροφές ή υπόσχονται απώλεια βάρους.

Οι influencers σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται εξειδικευμένοι διατροφολόγοι ή διαιτολόγοι και δεν μπορούν να ξέρουν τι μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον οι τροφές που προτείνουν.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES