Για μικρές περιπλανήσεις με παιδιά, ο προορισμός είναι το Παγκράτι

Guest Editors

4moms team , 12-11-2019

Τον τελευταίο καιρό το Παγκράτι έχει μονοπωλήσει τα βλέμματα μας. Αιτία φυσικά  το  Νέο Μουσείο Γουλανδρή που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και πίσω από αυτές κρύβονται μοναδικοί θησαυροί που ανυπομονούσαμε να  ανακαλύψουμε. 

Ξεκινάμε λοιπόν  τη βόλτα στο Παγκράτι  που έχει πολλά  να αποκαλύψει, με σημείο αναφοράς το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή .

Στάση: Μουσείο Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι
Ο προορισμός από μόνος του, είναι υπέροχος. Από το ισόγειο μέχρι τον 4ο όροφο εκτίθενται μοναδικοί πίνακες, έργα και αντικείμενα τέχνης. Δεν χρειάζεται να τα δείτε όλα σε μία επίσκεψη. Το μουσείο είναι εκεί για να σας υποδεχτεί ξανά και ξανά.
*Σταθείτε για ώρα μπροστά από κάποιον πίνακα που κεντρίζει το ενδιαφέρον σας. Μαντέψτε τον τίτλο του  έργου χωρίς να δείτε το συνοδευτικό ταμπελάκι. Δείτε πόσο κοντά είστε στο όνομα που έδωσε ο καλλιτέχνης.
*Παρατηρήστε ένα πορτρέτο και μιλήστε για το τι μπορεί να έλεγε αν μιλούσε. Μήπως ένα άλλο έργο βρίσκεται δίπλα ή απέναντί του; Τι θα έλεγαν αν συνομιλούσαν; Τέτοιες αφορμές φρεσκάρουν πάντα το ενδιαφέρον των παιδιών για έναν χώρο τέχνης.
Αν το παιδί είναι μεγάλο,  προμηθευτείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές ξενάγησης που διαθέτει το μουσείο και αφήστε το να ξεναγηθεί στον δικό του ρυθμό για να ακούσει τις ιστορίες που κρύβουν τα έργα.
Πολύ ενδιαφέροντα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται  τα Σαββατοκύριακα και απευθύνονται σε  παιδιά, έφηβους, ενήλικες.
https://goulandris.gr/el/education/cycle/kids-programmes
Χρήσιμο tip :  Κλείστε ηλεκτρονικά  τα εισιτήριά σας πριν την επίσκεψη ώστε να αποφύγετε τυχόν αναμονή στην είσοδο.
https://goulandris.gr/el/tickets/monimi-syllogi-kai-periodikes

Στάση:Μία Μικρή Ιστορία για Έναν Μεγάλο Ζωγράφο,
από την ομάδα θεάτρου seveneleven.
Πριν ή μετά την ξενάγησή σας,   ή σε μια άλλη αυτόνομη επίσκεψη, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Β&Ε Γουλανδρή μία παράσταση. Από  την Κυριακή 10/11 και κάθε Κυριακή στις 11:00, θα παρουσιάζεται το έργο «Μια μικρή ιστορία για έναν μεγάλο ζωγράφο».
Η υπόθεση βασίζεται  στη ζωή του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο:
Μία ξαφνική νεροποντή οδηγεί ένα μικρό κορίτσι σε ένα κλειστό καφέ του Παρισιού. Εκεί, δύο μυστήριες φιγούρες θα την οδηγήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι από μία μικρή πλατεία της Μάλαγας έως τους μεγάλους δρόμους του Παρισιού. Ένα ταξίδι στη ζωή του Πάμπλο Πικάσο. Οι απορίες του μικρού κοριτσιού για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο και τον κόσμο της τέχνης, θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή του.

Στάση: Σπίτι Γιώργου Σεφέρη
Άγρας 20, Παγκράτι
Αν ο προηγούμενος σταθμός σας ήταν το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, δεν θα ξέφυγε της προσοχής σας στον 4ο όροφο το μεγάλο πορτρέτο του Γ. Σεφέρη ζωγραφισμένο από τον Θ. Μακρή.
Ο νομπελίστας ποιητής μας,  ζούσε στο Παγκράτι. Περπατήσετε ένα δρόμο πιο κάτω από το μουσείο και  δείτε να ξεχωρίζουν τα μπλε πορτοπαράθυρα του … αιγαιοπελαγίτικου σπιτιού του.

Στάση: Άλσος Παγκρατίου
Εριφύλλης 2 & Σπύρου Μερκούρη, Παγκράτι
Το 1908 με πρωτοβουλία της πριγκίπισσας Σοφίας και της «Φιλοδασικής Εταιρείας»  φυτεύτηκαν τα πρώτα πεύκα σε αυτή την έκταση,  ενώ το 1936 παραχωρήθηκε το Άλσος στο Δήμο Αθηναίων για να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος αναψυχής. Αυτή είναι η ιστορία του πάρκου που βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το μουσείο.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο φροντισμένο όσο θα έπρεπε,  ωστόσο  δίνει τη δυνατότητα για  έναν ήσυχο περίπατο και ποδηλατάδα.
Χρήσιμο tip: Αν περάσατε από το σπίτι του Γ. Σεφέρη προ του πάρκου και έχετε το «Ποίηματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά» , μια στάση σε παγκάκι είναι ιδανική συνθηκη για να το διαβάσετε.

Στάση:Γάτος Μαουρίτσιο
Ευφρονίου 10-12, Παγκράτι
Ο γάτος Μαουρίτσιο είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του «Το μαγικό φίλτρο» του Μ. Έντε. Ε, λοιπόν είναι και ένα πολύ ζεστό , φροντισμένο βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι (απόσταση από το Μουσείο: 800 μέτρα).  
Εκεί θα βρείτε μια ήρεμη συνθήκη για να ξεφυλλίσετε μαζί με το παιδί βιβλία που πολύ επιλεκτικά έχουν  τοποθετηθεί στα ράφια.
Επισκεφθείτε τον φιλαναγνώστη γάτο  στη σελίδα του στο Facebook ώστε να ενημερώνεστε  για ωραίες αναγνωστικές δράσεις που απευθύνονται σε πολύ μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.  
https://www.facebook.com/mauricio.bookstore/

Έξτρα tip: Δείτε την παράσταση  EX LIBRIS στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις 25 Νοεμβρίου. Η Γόνη Λούκα, μία εκ των ιδιοκτητών του Ο Γάτος Μαουρίτσιο, συμμετέχει στην παράσταση με έναν μοναδικό μονόλογο.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://www.facebook.com/ExLibrisPerformance/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAqHlD3P0CVEwDsPkYdUpbbkaa-tXgEX550tF-dTlHed7gsNqkk8Z92wiR4_9lajHiKyeFfBuKI-kZu

Στάση:Βιβλιοπωλείο Πλειάδες
Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι
Άλλο ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι. Πάλι σε αποσταση περί τα 800μ. από το Μουσείο.  Όμορφος,  φιλόξενος χώρος με μεγάλη ποικιλία σε ωραία βιβλία. Ένας φοίνικας, περιμένει αναγνώστες στον ακάλυπτο.
Έξτρα tip: Προσθέστε στη λίστα βιβλίων προς ανάγνωση το «Κλώνη Κλου, η μάγισσα με τα δώρα» που με χαρά είδαμε να βγαίνει σε νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη. Συγγραφέας, μία εκ των ιδιοκτητών του βιβλιοπωλείου, η Αλεξάνδρα Μπίζη.
 https://www.facebook.com/pleiades.bookstore/

Στάση: Λεξικοπωλείο
Στασινού 13, Παγκράτι
Βιβλιοπωλείο που εκτός από τις πολλές επιλογές ανάμεσα σε λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία για παιδιά, ποίηση και άλλα,  εξειδικεύεται στα λεξικά. Χιλιάδες λέξεις κρύβονται εκεί μέσα  με επιστημονική θεματολογία αλλά και ανάμεσα σε απίθανες κατηγορίες όπως λεξικά για το ροκ, λεξικά για την επιστημονική φαντασία, λεξικά για τις πιο απίθανες λέξεις του κόσμου και ότι βάλετε ή δεν βάλετε με το νού σας.

Στάση: Scrow theatre
Αρχελάου 5, Παγκράτι
Το Scrow theatre για τη φετινή σαιζόν σε ότι αφορά σε παραστάσεις για παιδιά,  παρουσιάζει μόνο σε σχολεία  το  «Η Δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η γέννηση του Δία και ο μύθος της Ελιάς»  https://www.skrowtheater.com/i-dimiourgia-twn-olympiakwn-agwnwn .

Έχει όμως ανακοινωθεί ότι για την περίοδο των Χριστουγέννων σε συνεργασία με την ομάδα Χορού και Θεάτρου MoveInContact θα παρουσιάσουν  το “Γράμματα από τον Άι Βασίλη” του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Στάση:Πλατεία Προσκόπων
Οδός Πτολεμαίων, Παγκράτι
Πάμε πάλι στο Παγκράτι
Πού ‘ναι οι δρόμοι του γεμάτοι
Με χαρούμενες φωνές την Κυριακή
(Φιλντισένιο Καραβάκι, Μ. Χατζηδάκης)

Λόγω του ότι  ο Μάνος Χατζηδάκις έμενε κοντά σε αυτή την πλατεία (στην οδό Κωνσταντίνου Μάνου 3), μπορεί να ακούσετε να αναφέρονται σε αυτή με το όνομά του. Στέκι  του ήταν το εστιατόριο «Μαγεμένος αυλός» .
Σε αυτό το μέρος  θα βρείτε πολλά εστιατόρια και καφέ. Μαζί με το φαγητό, τον καφέ, τον χυμό ή το αφέψημά σας, ανοίξτε  έναν χάρτη και ορίστε  σε ποιό μέρος της Αθήνας βρίσκεστε. Ωραία ιδέα να έχετε κάνει από πριν μια  ασπρόμαυρη εκτύπωση . Μαζί   με το παιδί  ζωγραφίστε πάνω στον χάρτη  σύμβολα που χαρακτηρίζουν τα μέρη που επισκεφθήκατε (πχ. Ένα πίνακα για το μουσείο, ένα γάτο για το βιβλιοπωλείο και ότι άλλο σκεφτεί η έμπνευσή σας)

Στάση: Οδός Εμπεδοκλέους
Άλλος ένας προορισμός που προτείνουμε σε κοντινή απόσταση από το μουσείο (7 λεπτά περπάτημα). Ένας δρόμος με πολλές προτάσεις για φαγητό, καφέ και ποτό. Στη δική μας βόλτα κάναμε στάση στο Colibri . Στο μενού του βρήκαμε πολλές επιλογές για μικρούς και μεγάλους μεταξύ των οποίων πίτσες και burgers.

Στάση: Παναθηναϊκό στάδιο
Αφού θα είστε τόσο κοντά του, αξίζει τον κόπο να το συμπεριλάβετε σε αυτή την εξόρμηση. Ένα μνημείο που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.
Αν χρειάζεστε πληροφορίες γι’ αυτή την επίσκεψη μπορείτε ακολουθήστε το λινκ:  https://www.hoa.gr/article/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF/

 

Πίσω στο σπίτι

Η περιπλάνησή μας συνάντησε:

Βιβλία:
Η επίσκεψη στο μουσείο δίνει αφορμές για να ξεφυλλίσουμε βιβλία που αφορούν στην τέχνη.
Ενδεικτικά:
Γιατί η τέχνη είναι γεμάτη γυμνούς ανθρώπους; Σ. Χοντζ, εικ. Claire Gobie, μτφρ. Κωνσταντίνα Καπανίδου, εκδ. Πατάκης
Ανακαλύπτω τα σπουδαιότερα έργα τέχνης, μτφρ.Κ. Καπνίση, εκδ. Ψυχογιός

Ταινίες:
Αν σας αρέσει να βλέπετε οικογενειακώς ελληνικές ταινίες, η βόλτα στο Παγκράτι σας βγάζει στον ..Παπατρέχα. Την ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον Θ. Βέγγο που γυρίστηκε στην πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Υμηττού και Αρύβου στο Παγκράτι.
Με αφορμή έργα του Βαν Γκογκ που είδατε στο μουσείο παρακολουθήστε το animation Loving Vincent μέσα από το οποίο ζωντανεύουν πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και διηγούνται την ξεχωριστή του ιστορία.

Τραγούδια:
Κι επειδή είναι σίγουρο πως … στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, ακούστε το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» σε στίχους του Μ. Γκανά και μουσική Δ. Παπαδημητρίου κρατώντας το Χαθήκαμε μια νύχτα στο Παγκράτι αλλά βλεπόμαστε στα όνειρά μας,  για Καληνύχτα.

 

Π. Στρίκου-Τομοπούλου

Κεντρική φωτογραφία: LastPoint.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES