Αν λατρεύεις την τυρόπιτα και την κίτρινη κολοκύθα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ενώνει αυτά τα δύο και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από σούπερ.

Προετοιμασία: 30΄

Μαγείρεμα: 40’

Μερίδες: 10

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.σ. αλάτι

όσο πάρει (περίπου 1 φλ. και λίγο ακόμα) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα

4 αυγά

300 γραμ. φέτα σε τρίμματα

1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την αλμυρή πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.

Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).

Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Mediterranean Cosmos
4moms team, 07-12-2019

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Mediterranean Cosmos

Τον Μάρτιο βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η «νέα» Μουλάν
4moms team, 07-12-2019

Τον Μάρτιο βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η «νέα» Μουλάν

Συναυλίες, εργαστήρια, ένα pop up μουσείο και δεκάδες εκδηλώσεις στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις της Αθήνας
4moms team, 06-12-2019

Συναυλίες, εργαστήρια, ένα pop up μουσείο και δεκάδες εκδηλώσεις στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις της Αθήνας

Τα «Eurogames» έρχονται στον ΣΚΑΪ
4moms team, 06-12-2019

Τα «Eurogames» έρχονται στον ΣΚΑΪ

Το Museum of Illusions Athens στηρίζει το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος) αυτά τα Χριστούγεννα
4moms team, 06-12-2019

Το Museum of Illusions Athens στηρίζει το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος) αυτά τα Χριστούγεννα

Πώς το διαζύγιο επηρεάζει την ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον
4moms team, 06-12-2019

Πώς το διαζύγιο επηρεάζει την ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον

Το μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι είναι πιο κοντά απ όσο φανταζόμαστε
4moms team, 06-12-2019

Το μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι είναι πιο κοντά απ όσο φανταζόμαστε

Η ταινία μικρού μήκους για την Παιδική Αναπηρία μας συγκίνησε πολύ
4moms team, 06-12-2019

Η ταινία μικρού μήκους για την Παιδική Αναπηρία μας συγκίνησε πολύ

Το 10λεπτο αερόβιο πρόγραμμα με σχοινάκι για τέλεια φυσική κατάσταση
4moms team, 06-12-2019

Το 10λεπτο αερόβιο πρόγραμμα με σχοινάκι για τέλεια φυσική κατάσταση