Το μυστήριο του μητρικού ενστίκτου

SOUL by ΒΙΒΗ

Πριν γίνεις μαμά είχες αναρωτηθεί ποτέ αν έχεις τελικά αυτό το πολυσυζητημένο μητρικό ένστικτο; Και τελικά υπάρχει ή όχι; Και είναι μόνο μητρικό και όχι πατρικό; Είναι κάποιο συναίσθημα που εμφανίζεται στη νέα μητέρα όταν πρωτογνωρίζει το μωρό της; Πόσο αναπολώ όλες αυτές στιγμές που είχα αυτές τις ανησυχίες …

Η στιγμή που γίνεσαι μητέρα, είναι η πιο μοναδική και αξέχαστη στην ζωή σου. Εκείνη την μαγική στιγμή αλλάζει η ζωή σου για πάντα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας, κάτι που πιθανότατα έχει αναπτυχθεί ως γνώρισμα των ανθρώπων για να βελτιώσει την ικανότητα της μητέρας να προστατεύσει και να γαλουχήσει το παιδί της.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης μελέτησαν τις δομές του εγκεφάλου γυναικών πριν και μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου επικαλύπτονται με εκείνες που ενεργοποιούνταν, όταν οι μητέρες κοίταγαν εικόνες του δικού της μωρού η κάθε μία.

Εγώ θυμάμαι πολλές στιγμές που ήμουν σίγουρη οτι κάτι συμβαίνει στον εγκεφαλό μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Όσον αφορά τις αλλαγές που συμβαίνουν σε περιοχές του εγκεφάλου μας, σχετίζονται με λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των προκλήσεων της μητρότητας! Οι αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποία διαρκούν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν να τις βοηθούν να προσαρμοστούν στην μητρότητα, αναφέρουν οι Ισπανοί συγγραφείς της μελέτης.

Στις περισσότερες γυναίκες που γνωρίζω, τα συναισθήματα μετά τον τοκετό είναι ανάμικτα. Ειδικά μετά την πρώτη φορά είναι σχεδόν σίγουρο οτι περισσότερες πιθανότητες έχεις να αισθάνεσαι μπερδεμένη παρά έτοιμη για να ανταποκριθείς στις ανάγκες του νεογέννητου. 

Από εκείνες τις πρώτες ώρες που έγινα μητέρα αναρωτιόμουν αν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το μητρικό ένστικτο. Και σήμερα, μετά απο αρκετά χρόνια και έχοντας διαβάσει διάφορες έρευνες, μπορώ να πώ ότι ναι, υπάρχει εξήγηση! 

Πληροφορίες απο την www.iatropedia.gr

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES