Αυτός ο αλμυρός πουρές κίτρινης κολοκύθας θα είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα γιορτινά τραπέζια. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει μία συνταγή που χρειάζεται μόλις 5 υλικά και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει.

Προετοιμασία: 5΄

Μαγείρεμα: 50’

Υλικά:

1 κολοκύθα κίτρινη 2-2½ κιλά

2 κ.σ βούτυρο

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα

λίγο αλάτι

λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση. Με κουτάλι ή με τα χέρια αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.

Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλες φέτες και τις βάζουμε μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό, περίπου μισό φλιτζάνι, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 50′.

Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η κολοκύθα όταν μαλακώσει η σάρκα της και  τρυπιέται με το πιρούνι. Την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε.

Με ένα κουτάλι, τραβάμε και ξεκολλάμε την  μαλακή ψημένη σάρκα κίτρινης κολοκύθας από τη φλούδα. Την βάζουμε στο μπλέντερ και την αλέθουμε. 

Όσο ακόμα είναι ζεστή, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και λίγο μοσχοκάρυδο.

Για να κάνουμε πιο πλούσια την υφή του πουρέ κολοκύθας, προσθέτουμε 1-2 πολτοποιημένες βραστές πατάτες.

Extra tips

-Αφού ψήσουμε και αλέσουμε την κολοκύθα, τον πολτό που δημιουργείται μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλές αλμυρές ή γλυκιές παρασκευές. Τον  συντηρούμε για 2-3 ημέρες στο ψυγείο ή για 1 χρόνο στην κατάψυξη κλεισμένο καλά σε σακουλάκια τροφίμων.

Με τον πολτό αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ σαν τον παραπάνω που θα συνοδεύσει κρέας ή πουλερικό, γέμιση για τάρτες, μπισκότα ή ζύμες κλπ.

Στον πολτό κολοκύθας ταιριάζει τέλεια το κύμινο, η πάπρικα, το θυμάρι, ο αστεροειδής γλυκάνισος.

Ιδιαίτερα όταν τον χρησιμοποιούμε για κάποια γλυκιά παρασκευή, ταιριάζει τέλεια η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο.

-Τους σπόρους της κίτρινης κολοκύθας, μπορούμε να τους στεγνώσουμε και να τους ψήσουμε με αλάτι στο φούρνο και να τους απολαύσουμε σαν snack.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Οι ευχές της Νόνης Δούνια για τα 14α γενέθλια της κόρης της
4moms team, 06-07-2020

Οι ευχές της Νόνης Δούνια για τα 14α γενέθλια της κόρης της

Παράταση για τις αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ
4moms team, 06-07-2020

Παράταση για τις αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ

Επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στον Natu
4moms team, 06-07-2020

Επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στον Natu

Συνταγή με χυμό καρπούζι για μωρά, μικρά παιδιά
4moms team, 06-07-2020

Συνταγή με χυμό καρπούζι για μωρά, μικρά παιδιά

Κουνούπια! Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα τους
4moms team, 06-07-2020

Κουνούπια! Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα τους

Ο 13χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ποίησης
4moms team, 06-07-2020

Ο 13χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ποίησης

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ενισχύει το έργο της ΠΝΟΗΣ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
4moms team, 04-07-2020

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ενισχύει το έργο της ΠΝΟΗΣ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού

Star Alliance: 26 αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται για την ασφάλεια της υγιεινής στα ταξίδια
4moms team, 04-07-2020

Star Alliance: 26 αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται για την ασφάλεια της υγιεινής στα ταξίδια

Φαγητό και νήπιο: Περνά μία φάση ή είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ;
4moms team, 03-07-2020

Φαγητό και νήπιο: Περνά μία φάση ή είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ;