Τρόποι να διεγείρετε τις πέντε αισθήσεις του βρέφους

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 01-10-2019

Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με τις πέντε αισθήσεις μας. Όραση, αφή, ακοή, γεύση και όσφρηση είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, ήδη από τις πρώτες ημέρες της ζωής μας. Μάλιστα, οι αισθήσεις αναπτύσσονται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης! Πως μπορείς και εσύ να διεγείρεις τις αισθήσεις του;

Όραση: Τα νεογέννητα έχουν την ικανότητα να βλέπουν μόνο έντονες αντιθέσεις όπως το άσπρο-μαύρο. Από την 6η εβδομάδα η όραση τους βελτιώνεται και μπορούν να δουν λίγο καλύτερα. Οι μύες του ματιού δυναμώνουν και σύντομα μπορεί να κοιτάει το δάκτυλο σας καθώς το κουνάτε μπροστά στο πρόσωπο του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε. Διακοσμήστε το δωμάτιο με έντονα χρώματα. Αλλάζετε θέση στο μωρό σας όταν το κρατάτε για να αλλάζει το σκηνικό που βλέπει,τα χρώματα και οι γωνίες. Γύρω στους 4 μήνες αρχίστε να παίζετε παιχνίδια όπως κου-κου-τα.

Ακοή: Η ακοή του μωρού αρχίζει να αναπτύσεται όταν είναι ακόμη στη μήτρα σας οπότε όταν γεννηθεί είναι ήδη εξοικιωμένο με τη φωνή σας. Τα νεογέννητα αντιδρούν στους ξαφνικούς θορύβους όπως το απότομο κλείσιμο της πόρτας. Όταν κοιμούνται μην εκπλαγείτε, όμως, εάν δεν αντιδρούν σε κανένα θόρυβο. Στην αρχή το βρέφος θα ξαφνιάζει με τους θορύβους εύκολα. Σταδιακά, όμως, θα μπορεί να επικεντρώνεται στην ομιλία σας και θα προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους σας. Μετά τους 6 μήνες θα μπορεί να μιμείται και να αναπαράγει ήχους.

Μιλήστε του διαρκώς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε την ανάπτυξη της ομιλίας του. Χρησιμοποιήστε τραγουδιστή φωνή για να συνηθίσει σε διαφορετικούς τόνους. Για τα μωρά που δυσκολεύονται στον ύπνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκούς θορύβους όπως θορύβους φύσης, σεσουάρ, ηλεκτρική σκούπα, οι οποίοι ουσιαστικά αναπαράγουν ήχους που έχει συνηθίσει από τη μήτρα.

Αφή: Η αφή είναι η πλέον ανεπτυγμένη αίσθηση από την ώρα της γέννας κιόλας. Είναι σημαντική αίσθηση για να δημιουργήσετε το απαραίτητο δέσιμο με το μωρό σας. Τα βοηθάει να ηρεμήσουν και να αισθανθούν ασφάλεια και ζεστασιά. Το αγαπημένο τους όργανο για να εξερευνήσουν την αφή, σε αυτή την πρώιμη φάση, είναι το στόμα τους. Οπότε μην εκπλαγείτε εάν από τις πρώτες εβδομάδες κιόλας επιχειρεί να σας αγγίξει με το στόμα τους σε κάθε ευκαιρία.

Αγγίξτε το μωρό σας συχνά. Αγκαλιάστε του ακόμη πιο συχνά. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική για τα νεογέννητα. Το μασάζ επίσης.

Όσφρηση: Τα βρέφη μπορούν να μυρίσουν από την πρώτη ημέρα. Ειδικά τη μυρωδιά της μητέρας τους την αναγνωρίζουν από τα πρώτα λεπτά. Μέσα σε μια εβδομάδα αναγνωρίζουν και τη μυρωδιά όσων μένουν μαζί του στο σπίτι. Μπορούν να ξεχωρίσουν το μητρικό από το συσκευασμένο γάλα ακόμη και από τη μυρωδιά. Γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα τον 3ο και 4ο μήνα ζωής τους γιατί μυρίζουν το μητρικό γάλα και θέλουν να τα ταϊσετε ακόμη και τη νύχτα.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε βαριά αρώματα και μυρωδιές επάνω σας όταν θηλάζετε γιατί τα μωρά συνδέουν την όσφρηση με την γεύση οπότε μπορεί να μην φάνε καλά. Όταν αποφασίσετε να σταματήσετε το θηλασμό καλό είναι να μην το ταϊζετε ενώ το έχετε αγκαλιά, αλλά να το ταϊζετε μακριά από το σώμα σας γιατί μυρίζει το μητρικό γάλα και δεν παίρνει το μπουκάλι.

Γεύση: Τα βρέφη προτιμούν τις γλυκές γεύσεις και απεχθάνονται οτιδήποτε ξινό και πικρό. Στους 4 μήνες αρχίζουν να καταλαβαίνουν το αλάτι και τα μπαχαρικά. Μπορούν από την ώρα που γεννιούνται να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις στο μητρικό γάλα οπότε καλό είναι οι μητέρες που θηλάζουν να έχουν ποικιλία στις τροφές τους για να εξοικιώνεται και το μωρό σε διαφορετικές γεύσεις. Όταν αρχίσει να τρώει δώστε του να δοκιμάσει διαφορετικές τροφές για να συνηθίσει.

 

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES