Εγκυμοσύνη και διατροφή: Η Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 26-09-2019

Πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν πως η Μεσογειακή Διατροφή είναι το καλύτερο διατροφικό σχήμα. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ψάρι αλλά και τα δημητριακά είναι ο διατροφικός μας σύμμαχος για την καλύτερη υγεία. Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως αποτελεί «ασπίδα» και κατά του διαβήτη κύησης, γι’ αυτό πρέπει να την ακολουθούν οι γυναίκες και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει σχεδόν το 10% των γυναικών και ενέχει κινδύνους για τις μέλλουσες μητέρες. Το σώμα της εγκύου δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού, την υψηλή αρτηριακή πίεση της μητέρας, τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αλλά και διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό.

Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν 1.252 έγκυες γυναίκες άνω των 16 ετών, σε πέντε μαιευτικές κλινικές του Λονδίνου και του Μπέρμινγκχαμ.

Όλες οι έγκυοι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως υψηλή πίεση, ανεβασμένα τριγλυκερίδια ή παχυσαρκία.

Οι ερευνητές έδωσαν διατροφικές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες κατά τη 18η, την 20η και την 28η εβδομάδα της κύησης.

Οι 593 από αυτές ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα, ενώ οι υπόλοιπες αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι έγκυοι που ανήκαν στην πρώτη ομάδα μείωσαν τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κατά 35%. Επιπλέον, πήραν λιγότερο βάρος από τις γυναίκες της δεύτερης ομάδας, συγκεκριμένα 6,8 κιλά κατά μέσο όρο αντί για 8,3.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine Journal.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES