Εσύ θα έδιωχνες το παιδί σου απο το σπίτι πριν περάσει στο πανεπιστήμιο;

SOUL by ΒΙΒΗ

Θυμάμαι να διαβάζω πέρσι το άρθρο της Stacey Dooley στην σελίδα του BBC και να γίνομαι ράκος σε 2 λεπτά. Τα στοιχεία της Centrepoint, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που στηρίζει νέους, εκτιμά ότι πάνω απο 100.000 νέοι άνθρωποι έμειναν άστεγοι στη Βρετανία μεταξύ 2017 και 2018. Η δημοσιογράφος ακολούθησε για εννέα μήνες άστεγους νέους και δημιούργησε για το BBC το ντοκιμαντέρ για τα παιδιά που έχουν ανάγκη: τους νέους και τους άστεγους (The Young And Homeless on BBC).

Χθές μου εμφανίστηκε το παρακάτω στις ενημερώσεις του facebook και τα συναισθήματα ανάλογα. Το κορίτσι αντί να ετοιμάζεται για τις εξετάσεις της και να υποβάλλει αιτήσεις στα πανεπιστήμια, έμεινε μόνη στον δρόμο μετά την απόφαση της μητέρας της να την διώξει απο το σπίτι.

 

Stacey Dooley: Young and Homeless – Imogen

"I thought I'd be doing my A-levels and applying for universities."After getting kicked out, 18 year old Imogen has become homeless.

Geplaatst door BBC Three op Donderdag 29 augustus 2019

Αδιανόητη πράξη και μόνο σαν σκέψη για κάθε μητέρα που γνωρίζω. Και ειδικά την Ελληνίδα μητέρα. Που είναι διάσημη για την πολύ στενή σχέση που αναπτύσει με το παιδί της και κάνει τον κάθε αποχωρισμό εξαιρετικά δύσκολο. Το σύνδρομο της “άδειας φωλιάς” εμφανίζεται με ψυχολογικές επιπτώσεις στους γονείς, οι οποίοι επιχειρούν με υποκατάστατα να γεμίσουν το κενό μιας ολόκληρης ζωής.

Στην συνέχεια διαβάζω σχόλια, με το παρακάτω να έχει τις περισσότερες αντιδράσεις.

Είμαι μια μητέρα δύο παιδιών, το ένα κορίτσι 21 ετών. Λυπάμαι, αλλά έχω έναν κανόνα … αυτό είναι ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ σπίτι, πληρώνω τους λογαριασμούς και αν ένας ενήλικας όπως εσύ στα 18 σου δεν θέλεις να με σέβεσαι στο σπίτι μου, εκεί είναι η πόρτα. Αυτά τα νεαρά κορίτσια νοιώθουν οτι η σημερινή κοινωνία τους χρωστάει και δεν έχουν απολύτως καμία δεξιότητα, και αποφασίζουν να τρέξουν. Η κόρη μου επέλεξε να κοιμηθεί σε καναπέδες φίλων επειδή δεν σκέφτηκε ότι πρέπει να σέβεται τη μητέρα της και τελικά, ότι μπορεί να έρχεται σπίτι κάθε φορά που θέλει, αλλά θα δείχνει σεβασμό για το σπίτι μου και εμένα αν όχι, θα πρέπει να φύγει. Αυτό είναι … 18 και τα ξέρει όλα … σωστά … Λατρεύω το παιδί μου αλλά υπάρχουν κανόνες ακόμα και όταν είσαι ενήλικας. Δεν μπορώ να να πω στο αφεντικό μου άσε με ήσυχη γιατί να το λέει στη μητέρα της. Κερδίστε το κοριτσάκι

Στην χώρα μας τα περισσότερα σπίτια βιώνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Όταν έρθει η ώρα το παιδί να ανοίξει τα φτερά του και να φύγει απο το σπίτι, είναι σχεδόν αδύνατο, ειδικά για την μητέρα, να το αντέξει. Ο αποχαιρετισμός και στην συνέχεια το “άδειο” σπίτι πέφτει πολύ βαρύ και για τους δύο γονείς.

Στην Ελλάδα, πριν τα χρόνια της κρίσης, οι άστεγοι ήταν κυρίως παραβατικοί, τοξικομανείς ή ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι επέλεγαν τον δρόμο ως τόπο διαμονής, αντί κάποιου κέντρου φιλοξενίας. Δυστηχώς μετά το 2014, και την οικονομική κρίση δημιουργήθηκε η νέα γενιά αστέγων απο τους πρώην «νοικοκύρηδες». Στον δρόμο παιδί που το έδιωξαν οι γονείς του απο το σπίτι γιατί δεν πλήρωνε λογαριασμούς, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να βρείς.

Συμπερασματικά, για να μην παραπονιόμαστε για τις συμπεριφορές του παιδιού μας όταν είναι ήδη αρκετά μεγάλο, πρέπει να κάνουμε δουλειά απο τα πρώτα του χρόνια. Ας μεριμνήσουμε να καλλιεργήσουμε την υπευθυνότητα στο παιδί μας. Πρέπει να δουλέψουμε βοηθώντας το παιδί να γίνει υπεύθυνο, παρέχοντάς τις κατάλληλες για την ηλικία του ευθύνες και σαφείς οδηγίες για το πώς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Ας μεγαλώσουμε παιδιά με ενσυναίσθηση και σεβασμό και ο κόσμος θα είναι σίγουρα καλύτερος
 

Photo: vogue.it

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES