Πανελλήνιες… εχθρός η σύμμαχος;

Guest Editors

4moms team , 24-06-2019

Τα παιδιά μεγαλώνουν στην ελληνική κοινωνία με την αντίληψη πως θα έρθει μια δύσκολη στιγμή στη ζωή τους που θα πρέπει να κλειστούν στο δωμάτιο τους και να διαβάζουν με τις ώρες για να περάσουν το “Γολγοθά” των Πανελληνίων. Είναι δεδομένο άλλωστε για όλους, καθώς πρέπει να εισαχθούν οπωσδήποτε σε μία σχολή που θα τους εξασφαλίσει ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή. Τα παιδιά λοιπόν, γεμάτα άγχος, ζουν για αυτές τις μέρες των εξετάσεων, στις οποίες οφείλουν να αποδείξουν τις γνώσεις τους. Μέσα μόνο σε λίγες ώρες! Ζουν για αυτές τις μέρες, από τη στιγμή που πηγαίνουν στην πρώτη δημοτικού και ξεκινά η μαθητική τους πορεία.

Η ελληνική κοινωνία λοιπόν μεγαλώνει με αυτή τη νοοτροπία τα παιδιά της. Παιδιά βουτηγμένα στο άγχος για να καταφέρουν να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να ικανοποιήσουν τόσο τους γονείς όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό. Νέους που δε ζουν την ομορφιά της εφηβείας.  Νέους των οποίων τα ανέμελα χρόνια αντικαθίστανται από την ανησυχία, τη νευρικότητα, το άγχος και το φόβο. Συναισθήματα που συνοδεύονται πολλές φορές με σωματικά συμπτώματα, τα οποία θα τους ακολουθούν μια ζωή. Οι Ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία σε γονείς και μαθητές.

Όταν όμως κάτι δεν μπορεί να αλλάξει, μπορούμε εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο το κοιτάμε. Οι Πανελλήνιες μπορούν να γίνουν από εχθρός, σύμμαχός μας. Πώς θα γίνει αυτό; Οφείλουμε πρώτα να κατανοήσουμε πως  σηματοδοτούν το τέλος των μαθητικών  χρονών και παράλληλα το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Είναι το πρώτο σκαλοπάτι της ζωής και η ένταξη στο χώρο των ενηλίκων. Είναι ένα τούνελ σκοτεινό που οδηγεί στο φως. Εκεί υπάρχουν νέοι φίλοι, νέοι γείτονες, νέο σπίτι και νέες εμπειρίες. Περιμένει άλλωστε μία φοιτητική ζωή…  Μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του ανθρώπου για την οποία αξίζει να προσπαθήσει με όλη του τη δύναμη.

Δεν είναι εύκολη η χρονιά των Πανελληνίων. Την παρομοιάζω άλλωστε με την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Καμιά εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια με όλες τις άλλες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μέτρα. Ένα αποτέλεσμα που δεν σχετίζεται με τον τελικό βαθμό, ο οποίος άλλωστε είναι μόνο ένας αριθμός. Και τα αποτελέσματα δε χωρίζονται σε καλά και άσχημα αλλά σε αυτά που ταιριάζουν στα θέλω και στα όνειρα μας. Δεν είμαστε άλλωστε  ένας αριθμός!  Γι’ αυτό σημασία έχει τη χρονιά των Πανελληνίων να αγωνιστούμε χωρίς άγχος για το μέλλον! Η ευτυχία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από έναν αριθμό.

Ο επιτυχημένος άλλωστε από τον αποτυχημένο διαφέρει επειδή προσπάθησε ακόμη μια φορά. Άρα οι Πανελλήνιες δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή ενός ανθρώπου  για να ευτυχίσει! Δείτε τις Πανελλήνιες αλλιώς. Σαν ένα ταξίδι στο οποίο θα συναντήσετε δυσκολίες, όμως θα αποκτήσετε γνώσεις, συνοδοιπόρους κι εμπειρίες. Μόνο τότε η επιτυχία θα είναι πιο κοντά από όσο πιστεύετε!

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου

Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας 

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES