Γράμμα στον 20χρονο εαυτό μου

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Κάθε ταξίδι είναι και ένα καινούργιο βίωμα, σου ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά, ακονίζει τις αισθήσεις σου. Σε φέρνει σε επαφή με νέες συνήθειες, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς ανθρώπους. Κάθε φορά που ανοίγεις ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο, με ένα μαγικο τρόπο, ανοίγει μια καινούργια πόρτα μέσα σου. 

Το τελευταίο ταξίδι στην Αμερική με έκανε να κάνω τη δική μου ανασκόπηση.

Σε αυτό το ταξίδι βλέποντας την κόρη μου να περπατάει άφοβα στους αχανείς δρόμους της Νέας Υόρκης, βλέποντας την να κυκλοφορεί με ένα αίσθημα σιγουριάς και ανεξαρτησίας σε μια πόλη που όλα είναι μεγαλύτερα από την ίδια τη ζωή συνειδητοποίησα πόσο έχει μεγαλώσει. Πως από στιγμή σε στιγμή θα φύγει μακριά. Μόνη της. Θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

Αυτή η σκέψη έγινε πιο έντονη βλέποντας ένα άλλο παιδί που ενηλικιώθηκε, έναν 18χρονο, το γιο της Βάσως, να βαδίζει μόνος του στο δικό του δρόμο σε μια ξένη μακρινή χώρα. Να κυνηγάει το δικό του όνειρο.

Το έναυσμα για τις παρακάτω σκέψεις, όμως, μου το έδωσε μια κουβέντα της καλύτερης μου φίλης – αυτής που περάσαμε σχολικά, φοιτητικά χρόνια και συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί – για το τι θα άλλαζε εάν γυρνούσε το χρόνο πίσω. Γύρισα πισω το δικο μου χρόνο. Τότε που ξεκινούσε για μένα η ενήλικη ζωή. Η ζωή μέχρι στιγμής υπήρξε γενναιόδωρη μαζί μου. Για αυτό και κάνοντας ανασκόπηση νομίζω πως δεν θα άλλαζα καμία από τις επιλογές μου. Γιατί μια τέτοια αλλαγή θα συνεπαγόταν αλλαγή πορείας, αλλαγή δρόμου. Και τότε ο δρόμος δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα. Δεν μου αρέσουν τα εάν. Δεν οδηγούν κάπου. Μόνο σε αδιέξοδα.

Τι θα έγραφα στον 20χρονο εαυτό μου; Τι θα τον προέτρεπα να κάνει ή να μην κάνει;

Αυτή είναι η δική μου λίστα:

 • Ας έκανες περισσότερα ταξίδια. Είχες το χρόνο, είχες την ενέργεια. Κάθε ταξίδι και μια νέα περιπέτεια. Και τα ταξίδια είναι διαφορετικά σε κάθε ηλικία. Γιατί στα 45 είσαι πια λιγότερο περιπετειώδης. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν έχεις όρεξη να κάνεις πια. Όπως το να μην έχεις πρόγραμμα, ακριβή προορισμό, σχέδιο, συγκεκριμένη παρέα, μεταφορικό μέσο, κ.ο.κ. 
 • Ας ήσουν περισσότερο παρορμητική, αυθόρμητη. Να μη σκεφτόσουν όλα τα πρέπει αλλά μόνο τα θέλω.
 • Ας πίστευες με μεγαλύτερη ένταση πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Ας διαδήλωνες για έναν σκοπό που πιστεύεις, ας ασχολιόσουν εθελοντικά με έναν σκοπό. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τα πράγματα είναι η δράση.  Ενίοτε και η αντίδραση!
 • Ας επέλεγες αναγνώσματα ευρύτερου φάσματος και όχι στοχοπροσηλωμένα στις σπουδές. Θα είχες ανακαλύψει νωρίτερα λέξεις, συγγραφείς, ιδέες που θα σε είχαν συγκινήσει ή επηρρεάσει διαφορετικά απ΄ότι σε επηρρεάζουν στα 45. Η παιδεία δεν είναι μόνο μόρφωση. Η παιδεία είναι αισθητική. Καλλιέργησε την όσο μπορείς σήμερα για να τη βρεις μπροστά σου αύριο.
 • Ας είχες περισσότερη οικολογική συνείδηση. Ας ενδιαφερόσουν περισσότερο για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την καθημερινότητα σου. Σε 20 χρόνια τιποτα δεν θα είναι το ίδιο.
 • Ας μην ήσουν τόσο αγχωμένη για το τι μέλλει γενέσθαι. Όλα όσα σου φαίνονταν τότε ανυπέρβλητα τα ξεπέρασες επιτυχώς. 
 • Ας μη σε απασχολούσε η άποψη των άλλων. Ό,τι και εάν κάνεις δεν θα αλλάξει. Οπότε κάνε αυτό που θέλεις.
 • Ας φορούσες αυτό το κοντό σορτάκι, την κοντή φούστα, το κοντό μπλουζάκι περισσότερο. Τότε δεν ήξερα πως αργότερα δεν θα μπορώ ή δεν θα θέλω.
 • Ας ήσουν περισσότερο ανέμελη. Ας πήγαινες σε ένα ακόμη πάρτυ, ας μεθούσες ακόμη μια φορά, ας ξενυχτούσες μακριά από το σπίτι μια ακόμη φορά, ας μιλούσες στον άγνωστο που κάθισε δίπλα σου στο μετρό και σου άρεσε, ας πήγαινες τουλάχιστον σε ένα τυφλό ραντεβού, ας τραγουδούσες και ας χόρευες στο δρόμο φωναχτά, ας έβλεπες περισσότερες ανατολές… Γιατί θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά θα φαντάζουν παρελθόν. Μακρινό!
 • Ας έλεγες περισσότερες φορές συγγνώμη και σε αγαπώ στους φίλους σου και την οικογένεια. Ας τους αγκάλιαζες περισσότερο, ας του έδινες περισσότερα φιλιά. Μεγαλώνοντας χάνουμε την τρυφέράδα μας. Γινόμαστε τσιγγούνηδες με τις αγκαλιές και τα φιλιά. Με τις εκφράσεις μετάνοιας και αγάπης.
 • Ας γελούσες περισσότερο. Η σοβαρότητα δεν ταιριάζει στους 20χρονους. Θα έρθει η στιγμή που η ελαφράδα δεν θα ταιριάζει στην ηλικια σου και τότε θα μετανοίωσεις όλες τις φορές που δεν είδες την ανάλαφρη πλευρά της ζωής.

Εάν μπορούσα να αλλάξω ένα πράγμα στην πορεία της ζωής μου, ακόμη και εάν άλλαζε λίγο το ρου της δικής μου ιστορίας , θα ήταν μετά τις σπουδές να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι, να κάνω ένα διάλειμμα μόνη μου. Να κάνω το γύρο του κόσμου χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, παρά μόνο με ένα σακίδιο στην πλάτη και όρεξη για περιπέτεια!

Εάν έπρεπε να δώσω μια συμβουλη στον 20χρονο εαυτό μου αυτή θα ήταν να μην συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο από αυτό που του αξίζει. 

Και για κατακλείδα ένα τραγούδι, για τα ουσιώδη και επουσιώδη της ζωής.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES