O «έξυπνος κάδος» του ΙΚΕΑ δεν θέλει να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια

Σπιτι

4moms team , 06-05-2019

Η σπατάλη φαγητού, δηλαδή τα τρόφιμα που καθημερινά καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων, τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Η εταιρεία ΙΚΕΑ, βάζοντας στόχο να συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένο,υ αποφάσισε να δημιουργήσει έναν «έξυπνο» κάδο που θα έχει όμως τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τις τροφές που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Μπορεί άραγε η τεχνολογία να βοηθήσει στη μείωση των τεράστιων ποσοτήτων τροφής που χάνονται καθημερινά; Ο κάδος θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, θα ζυγίζει τις τροφές που καταλήγουν σε αυτόν και θα υπολογίζει το κόστος.

Ο Μαρκ Ζόρνες, υπεύθυνος για την κατασκευή, αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη συσκευή που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να υπολογίζει αυτόματα την σπατάλη τροφίμων.

Κι όλα αυτά την ώρα που τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους απορριμάτων μόνο από τις βρετανικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Με τη χρήση του κάδου οι υπεύθυνοι πιθανότατα θα καταλάβουν πως ακόμα κι αν σώζουν το 2-8% των τροφίμων που σπαταλούν τα πράγματα θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό», σχολιάζει ο Ζόρνες.

Ήδη πολλά εστιατόρια στη Βρετανία χρησιμοποιούν τον κάδο. Η υπεύθυνη ενός από αυτά επισημαίνει πως την πρώτη χρονιά χρήσης του η σπατάλη τροφίμων στο κατάστημα μειώθηκε κατά 32%. Μάλιστα επισημαίνει πως μέσω αυτού έμαθαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τροφές που χρειάζονται.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 του φαγητού στον κόσμο δεν καταναλώνεται από κανέναν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το 1/3 των φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην Ευρώπη (περίπου 50 τόνοι δηλαδή) δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των super market γιατί δεν πληρούν τις αισθητικές προδιαγραφές.

Την ίδια ώρα, ένα περίπου δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη WWF Hellas, τουλάχιστον το 1/3 των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση -περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι- σπαταλάται.

 

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Το δωρεάν parking του «The Mall Athens»
4moms team, 07-07-2020

Το δωρεάν parking του «The Mall Athens»

Η HILL’S σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους αρμόδιους φορείς στηρίζει τα καταφύγια και τα σωματεία αδέσποτων ζώων σε όλη τη Ελλάδα
4moms team, 07-07-2020

Η HILL’S σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους αρμόδιους φορείς στηρίζει τα καταφύγια και τα σωματεία αδέσποτων ζώων σε όλη τη Ελλάδα

Alex the picky eater: 14 ιδέες για γευστικά smoothie bowls
4moms team, 07-07-2020

Alex the picky eater: 14 ιδέες για γευστικά smoothie bowls

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο έχουν καλύτερη συμπεριφορά
4moms team, 07-07-2020

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο έχουν καλύτερη συμπεριφορά

Θηλασμός: O μεγάλος μύθος πως κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα σταματά το γάλα
4moms team, 07-07-2020

Θηλασμός: O μεγάλος μύθος πως κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα σταματά το γάλα

Πως να φτιάξεις μια κούνια από ένα λάστιχο αυτοκινήτου
4moms team, 07-07-2020

Πως να φτιάξεις μια κούνια από ένα λάστιχο αυτοκινήτου

Σουβλάκι στο σπίτι, από τον Γιώργο Τσούλη
4moms team, 07-07-2020

Σουβλάκι στο σπίτι, από τον Γιώργο Τσούλη

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Χρονιάς αναδείχθηκε η Εκπαιδευτική Αναγέννηση στα Education Leaders Awards 2020
4moms team, 07-07-2020

Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Χρονιάς αναδείχθηκε η Εκπαιδευτική Αναγέννηση στα Education Leaders Awards 2020

«Ο Βασιλιάς Κορονοϊος», ένα βιβλίο που περιγράφει στα παιδιά την κατάσταση της πανδημίας
4moms team, 07-07-2020

«Ο Βασιλιάς Κορονοϊος», ένα βιβλίο που περιγράφει στα παιδιά την κατάσταση της πανδημίας