Πώς να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες για να βοηθήσετε στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Guest Editors

4moms team , 15-04-2019

Γράφει η Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Μ.S. CCC-SLP – Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας

Οι φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά παραγωγικό μέσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας των παιδιών.

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλούνται να κάνουν τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι να εκφράσουν τις ιδέες τους χρησιμοποιώντας λέξεις. Έτσι τα παιδιά συχνά στηρίζονται σε αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον τους προκειμένου να βοηθήσουν και να μεταδώσουν το μήνυμά τους καλύτερα. Αυτό είναι πολύ αποδοτικό σαν τακτική όταν τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν για πράγματα που είναι παρόντα στο φυσικό τους χώρο, π.χ. ζητάνε κάτι με το να το δείξουν. Τι γίνεται όμως όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν είναι παρόν ή για γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν;

Οι φωτογραφίες του καλοκαιριού για παράδειγμα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό και χρήσιμο υλικό για να μάθουμε στα παιδιά να μιλάνε για πράγματα που δεν είναι άμεσα παρόντα και για γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν.

Μιλήστε για αξέχαστα γεγονότα

Βγάλτε φωτογραφίες διάφορες στιγμές και γεγονότα που θέλετε να τα θυμόσαστε επειδή ήταν ξεχωριστά ή επειδή περάσατε πολύ ωραία. Μιλήστε με το παιδί σας βλέποντας τις φωτογραφίες. Συζητήστε για την περίσταση, π.χ. το μέρος, τους ανθρώπους, τα συναισθήματα και την αλληλουχία των γεγονότων που συνέβησαν. Χρησιμοποιήστε γλώσσα λίγο πιο πάνω από το επίπεδο του παιδιού σας ούτως ώστε να του δώσετε πιο προηγμένα γλωσσικά ερεθίσματα και να το βοηθήσετε να μάθει νέες λέξεις, έννοιες και τρόπους σχηματισμού προτάσεων. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «εχθές», «το περασμένο καλοκαίρι», «την προηγούμενη εβδομάδα». Οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.  

Μιλήστε για τα στάδια μιας δραστηριότητας

Βγάλτε φωτογραφίες (3 ή 4) που να δείχνουν τα στάδια μιας δραστηριότητας, π.χ. η διαδικασία του μπάνιου στη θάλασσα. Ανακατέψτε τις φωτογραφίες και βάλτε τες ξανά στη σωστή σειρά μαζί με το παιδί σας. Μιλήστε για τα γεγονότα χρησιμοποιώντας το επίπεδο της γλώσσας του παιδιού σας αλλά και λίγο υψηλότερο. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «πρώτα», «μετά», «στο τέλος», «πριν» και «ύστερα». 

Ενθαρρύνετε συζητήσεις με θέματα που είναι σημαντικά για το παιδί σας

Όποτε είναι δυνατό, δώστε τη φωτογραφική μηχανή στο παιδί σας για να βγάλει αυτό φωτογραφίες, π.χ. σ’ ένα παιδικό πάρτι, στην παιδική χαρά. Συζητήστε μαζί του για τις φωτογραφίες που έβγαλε. Χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του παιδιού σας ξέρετε εκ των προτέρων ότι το παιδί σας θα ενδιαφερθεί να συζητήσει για αυτές. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας γλωσσικά παραδείγματα για το πώς να συνδέει ιδέες και λέξεις για να εκφραστεί καλύτερα. Έτσι, το παιδί σας θα είναι έτοιμο να δείξει τις φωτογραφίες του και να μιλήσει γι’ αυτές με περισσότερες λέξεις την επόμενη φορά.

Να θυμόσαστε πάντα ότι, σε αντίθεση με μια εμπειρία ή ένα γεγονός που συμβαίνει μόνο μία φορά, οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μιλήσετε γι’ αυτές επανειλημμένα. Αυτή η επανάληψη προσφέρει στο παιδί σας την ευκαιρία να μαθαίνει συνεχώς καινούριες γλωσσικές δομές και νέους τρόπους έκφρασης και ταυτόχρονα να ενισχύει αυτά που έχει ήδη μάθει.       

 

 

Το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης SpeLL
Άγγελου Σικελιανού 4, Νέο Ψυχικό, 11525
Τηλέφωνο: 210 677 2964

  

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES