5 μαθήματα που πήρα από τα παιδιά μου

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Μεγαλώνουμε μαζί με τα παιιδά. Και δεν μαθαίνουν μόνον εκείνα από εμάς αλλά καθημερινώς η συμβίωση μαζί τους μας δίνει μαθήματα ζωής.

5 μαθήματα ζωής από τη δική μου καθημερινότητα ως μητέρα:

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια»Το διάβαζα κάποτε στο μικρό πρίγκιπα. Το νοιώθω σήμερα κάθε φορά που κοιτάω τα παιδιά μου.  Το εισπράττω στις μικρές καθημερινές μας στιγμές. Τη στιγμή που θα «λυγίσω» από την κούραση, την καθημερινότητα, τη συνθήκη, τους άλλους θα έρθει ένα από τα παιδιά μου και θα με αγκαλιάσει, θα με φιλήσει. Χωρίς λόγια, χωρίς εξηγήσεις.  Γιατί διαισθάνεται και νοιώθει. Γιατί βλέπει με την καρδιά και δεν φοβάται, δε διστάζει να το δείξει.

 Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και όλα είναι πιθανα.

Τα παιδιά μου με έκαναν να κοιτάζω γύρω μου και να παρατηρώ. Να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο και αυτονόητο. Κυρίως, όμως, με έμαθαν να πιστεύω πως όταν θέλεις όλα τα μπορείς. Ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Από την ημέρα που γεννήθηκαν κάθε ορόσημο ανάπτυξης – το πρώτο βήμα, η πρωτη λέξη, η πρώτη μέρα στο σχολείο, η πρώτη δυσκολία – και μια υπενθύμιση πως ακόμη και αυτά που φαντάζουν αδύνατα γίνονται δυνατά.

 Γϊνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου…

… και η χαρά του να μοιράζεσαι. Όπως σήμερα το πρωϊ που μοιραστήκαμε μια όμορφη στιγμή. Την ώρα του πρωϊνού, μοιράστηκα μαζί τους μια ωραία ιστορία:

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι ρώτησε το μεγαλύτερο αδελφό της: «Τι είναι αγάπη;» Αυτός απάντησε: «Αγάπη είναι εσύ να μου κλέβεις τη σοκολάτα από τη τσάντα μου κι εγώ να συνεχίζω να τη βάζω στο ίδιο μέρος”.

Ως μητέρα έμαθα πως κάθε μέρα χωρίς δεύτερη σκέψη βάζεις την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική σου. Είσαι διατεθιμένη να τα δώσεις όλα, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό για  κάποιον άλλον. Με έναν περίεργο τρόπο, όμως, αυτό που παίρνεις πίσω είναι ανεκτίμητο. Γιατί τα παιδιά αγγίζουν βαθιά το είναι μας, κάνοντας μας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Η σημασία της στιγμής.

Για να είσαι στις αναμνήσεις των παιδιών σου αύριο πρέπει αν είσαι στη ζωή τους σήμερα. Κάθε στιγμή που περνά είναι μοναδική. Δεν θα επαναληφθει. Πριν χρόνια η αγκαλιά μου ήταν τεράστια για τα μικροσκοπικά τους σώματα και τώρα η αγκαλιά μου είναι μικρή.

Η χαρά της χαλάρωσης.

Η στιγμή που πατάς pause και το μόνο που κάνεις είναι να απολαμβάνεις τη στιγμή. Το τώρα. Κάποτε μου φαινόταν αδιανόητο. Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να χαλαρώνεις, να ηρεμείς και να ζεις τα πιο απλά πράγματα. Την αγκαλιά στον καναπέ, τη μυρωδιά του μωρού στην αγκαλιά σου, το πρωϊνό χουζούρι, τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, τις παιχνιδιάρικες στιγμές.

Είσαι η ηλιαχτίδα της ζωής μου και θα είμαι πάντα κοντά σου… Αυτό τραγουδούσε το 1973, τη χρονιά που γεννήθηκα, ο ένας και μοναδικός Stevie Wonder. Αυτό τραγουδάω και εγώ στα παιδιά μου 46 χρόνια μετά.

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES