Παραμύθια για να σπάτε κέφι: Μια παράσταση που όποιος χάσει, θα χάσει!

Guest Editors

4moms team , 08-03-2019

Γράφει η Ρένα Παπακωνσταντίνου

Ο Δημήτρης Πλειώνης δεν είναι ένας απλός ηθοποιός, ούτε ένας τυποποιημένος σκηνοθέτης.

Είναι ένα κράμα δημιουργίας, ευαισθησίας, παιδικότητας. Αν το θέατρο ενηλίκων έχει έναν βαθμό δυσκολίας, το παιδικό θέατρο έχει πέντε φορές περισσότερο!!!

Για να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα ψυχαγωγήσεις δημιουργικά και ποιοτικά, πρέπει να ξέρεις  καλά τον ψυχικό τους κόσμο, να έχεις ανοιχτές τις κεραίες σου στις τάσεις της εποχής και συνάμα να έχεις το ταλέντο να διασκευάζεις κείμενα κλασσικά και να τα προσαρμόζεις στη σύγχρονη πραγματικότητα,

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που πρωτοσυνάντησα το φαινόμενο «Πλειώνης» στο «Αν εσύ ήμουν εγώ». Μια υπέροχη παράσταση, χαραγμένη ανεξίτηλα στην μνήμη μου και την καρδιά μου.

Από τότε τον παρακολουθώ πιστά και δεν έχω χάσει ούτε μια παράστασή του.

Πλέον έχει τη δική του ομάδα, , το υπέροχο ΤΟΠΙ που αποτελείται από ζηλευτούς ηθοποιούς που τιμούν την ιδιότητά τους  όχι μόνο ως ερμηνευτές της υποκριτικής τέχνης, αλλά και ως άνθρωποι.

Φέτος η ομάδα ΤΟΠΙ παρουσιάζει την παράσταση «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» του Τζιάννι Ροντάρι.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον μεγαλύτερο μαέστρο της παιδικής φαντασίας;

Έξυπνοι διάλογοι που προσαρμόστηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα.

Ο Δημήτρης έχει ένα μεγάλο προτέρημα! Ως παιδαγωγός κι εγώ η ίδια και λάτρης της ελληνικής γλώσσας, θυμώνω πολύ όταν παρευρίσκομαι σε όποια εκδήλωση κακοποιεί τον θησαυρό αυτό της πατρίδας μας, την προσβάλλει και την υποβιβάζει. Το προτέρημά του λοιπόν είναι ότι σέβεται απόλυτα τον πλούτο της υπέροχης γλώσσας μας και μάλιστα την αναδεικνύει, τροποποιώντας την ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών, χωρίς όμως να την αλλοιώνει ή να την κωμικοποιεί. Και το πιο βασικό σε μια παράσταση είναι το κείμενο. Τι να καταφέρει ακόμη και ο πιο ταλαντούχος ηθοποιός, αν το κείμενο που έχει στα χέρια του υστερεί!

Ο ίδιος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης υποδέχεται τον κόσμο στο χώρο του θεάτρου χαρίζοντας απλόχερα χαμόγελα και γλυκές ματιές. Το studio Μαυρομιχάλη είναι γνωστό για τη λιτότητα και τη ζεστή του ατμόσφαιρα.

Τα σκηνικά πάντα έξυπνα και αφαιρετικά, μετατρέπονται ανά πάσα στιγμή σε κάτι διαφορετικό, όπως και οι ενδυματολογικές επιλογές της ομάδας που είναι πάντα τροποποιήσιμες και επί σκηνής μεταμορφώνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε ρόλους διαφορετικούς με μεγάλη ευκολία και επιτυχία.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και οι γονείς απολαμβάνουν τα έξυπνα νοήματα και την αποστασιοποιημένη από κοινότοπους διδακτισμούς παράσταση.

Μιλά για την ανεκτίμητη αξία της μάθησης , για τον θησαυρό που κρύβουν τα βιβλία, για την συντριβή του μυαλού των παιδιών μέσα από την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και την στέρηση της φαντασίας τους, του δημιουργικού παιχνιδιού και φυσικά του αναντικατάστατου χρόνου της παιδικής ηλικίας.

Αναφέρεται στην εισβολή της τηλεόρασης στην ζωή όλων μας και την κατακρεούργηση των προσωπικών μας στιγμών, της σπιτικής θαλπωρής και της ψυχικής γαλήνης.

Επίσης μιλά για την μετάλλαξη των προϊόντων της φύσης από τον άνθρωπο και τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι… και όλα αυτά δοσμένα με έξυπνους διαλόγους, ευαίσθητη ματιά και μοναδικές ερμηνείες.

Η μουσική είναι πάντα προσεγμένη και ο Δημήτρης συχνά γράφει και τους στίχους των τραγουδιών.

Φέτος έβγαλαν ένα ωραίο CD  το οποίο κάνουν δώρο στα σχολεία και οι μουσικές είναι πραγματικά πολύ απολαυστικές. Μια διαδρομή στις χώρες που μας ταξιδεύει θεατρικά και φυσικά δεν παραλείπει την Ελλάδα.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είμαι σίγουρη ότι η ομάδα ΤΟΠΙ θα παραμένει πιστή στην ποιότητα και στην ανάγκη για καλό παιδικό θέατρο.

Είναι σημαντικό  ο θεατής να συνειδητοποιήσει πλέον ότι  οι καλές  παραστάσεις δεν διατυμπανίζουν βαρύηχα ονόματα και πλούσια σκηνικά, αλλά βρίσκονται σε χώρους μικρούς και με πρωταγωνιστές την ποιότητα και την ερμηνευτική ικανότητα του κάθε ηθοποιού.

Η διαφήμιση γι’αυτούς είναι τα ίδια τα παιδιά και η ζωγραφισμένη απόλαυση σα πρόσωπα όλων όσων βγαίνουν από το studio Μαυρομιχάλη σε κάθε παράσταση.

«Παραμύθια για να σπάτε κέφι». Μια παράσταση που όποιος χάσει, θα χάσει!

 

Info:

Παραμύθια για να σπάτε κέφι

Διασκευή – σκηνοθεσία Πλειώνης Δημήτρης
Μουσική Νάσσος Σωπύλης
Μουσική Συνεργασία Μπαταλά

Κίνηση  Αγνη Παπαδέλη Ρωσσέτου

Σκηνογραφία  * Μαντώ Ψυχουντάκη

Design  * Φώτης Πολίτης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Στέλιος Ξανθουδάκης
Μαρίνα Πανηγυράκη
Εύη Καρρά
Δημήτρης Πλειώνης

Παραστάσεις: Κυριακή 11:15 και 15:00

Εισιτήρια: viva.gr

Ομάδα ΤΟΠΙ

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES