Πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών;

Guest Editors

4moms team , 18-02-2019

Από τη Ζανίνα Βάσση

Παλαιότερα θεωρούσαμε πως ο δείκτης ευφυίας των παιδιών μας, γνωστός και ως I.Q , ήταν ο σημαντικότερος δείκτης ανάδειξης της καλής και υγιούς συμπεριφοράς τους, μαζί με τα ερεθίσματα που προσλάμβαναν από το περιβάλλον τους. Πολύ σύντομα όμως, η άποψη αυτή ήρθε να διευρυνθεί : για να έχει ένα μικρό παιδί υγιή συμπεριφορά, απαραίτητη είναι η υποστήριξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης.

Τι είναι όμως η συναισθηματική νοημοσύνη; Συνοπτικά, είναι η ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα αλλά και των άλλων, με σκοπό να διαμορφώνει αντίστοιχα τις σκέψεις και τις αποφάσεις του, τις δραστηριότητες του και τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Είναι πολύ σημαντικό το μικρό παιδί να αισθάνεται ελεύθερο να μιλάει για τα συναισθήματα του αλλά και να τα εκφράζει χωρίς δειλία ή φόβο στους γύρω του, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να συνδέει τα συναισθήματα που νιώθει με τις σωστές εξωτερικές εκφράσεις του προσώπου και του σώματος. Όταν κανείς είναι ευτυχισμένος χαμογελάει, ενώ όταν είναι λυπημένος κατσουφιάζει. Αυτές οι εξωτερικές «αποτυπώσεις» είναι αυτό που καλούμε «φυσιολογικές» και δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών μας αποδίδεται σωστά.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να κατανοεί το παιδί μας  τα  συναισθήματα  που έχουν οι γύρω του. Να δείχνει κατανόηση, ευαισθησία αλλά και ενδιαφέρον για ό,τι νιώθει ο διπλανός του, να μην είναι δηλαδή συναισθηματικά ανάλγητο. Όταν κατανοεί τα συναισθήματα των ατόμων που το περιβάλλουν, «χτίζει» αντίστοιχα σωστά και τη συμπεριφορά του απέναντι τους.

Ας μην αφιερώνουμε λοιπόν, όλο τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας στην κατάκτηση όλο και περισσότερων γνώσεων! Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το συναισθηματικό τους κόσμο, περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους.

 

Για περισσότερα άρθρα της, μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της blog:  http://www.zaninavassi.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES